Sezam a sezamová semínka
Kateřina Řehořová
28.07.2006
Tato malá semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Známe je hlavně z pečiva, ale v kombinaci s cukrem se z něj vyrábí také pochoutka zvaná chalva.
Sezam - původ rostliny
Sezamová semínka, která běžně známe z pekařských výrobků, pochází z tropické rostliny. Pěstují se hlavně v Indii, Číně, Barmě a Mexiku.
Sezamová semínka a jejich složení
Sezamová semínka nejsou vždy jen bílá, existují také hnědá a černá. Obsahují až 60% oleje, který je velice zdravý. Semena obsahují také bílkoviny, sacharidy a minerály: fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a mangan.
Sezam a jeho léčivé účinky
pomáhají při léčbě osteoporózy, chudokrevnosti a plodnosti
příznivě ovlivňují kvalitu vlasů a sluchu
zvlhčují sliznici a jsou tak prevencí proti zácpě
zvlhčují suchý kašel
zmírňují příznaky menopauzy
utišují menstruační obtíže
tlumí vysoký krevní tlak
mají příznivý účinek na činnost srdce
díky všem těmto pozitivním účinkům prodlužují život
uklidňují deprese a neurózy
podporují imunitu
podporují léčbu nemocí očí, vlasů, kůže a nehtů
Sezamová semínka a použití v kuchyni
Semínka se používají především jako koření do sladkého nebo slaného pečiva. Praženými semínky můžete posypat také salát, omeletu, maso, tvarohový pokrm nebo i obložené chlebíčky. Z mletých semen s cukrem se vyrábí pochoutka zvaná chalva. Zajímavé recepty najdete v naší rubrice Fit vařečka ZDE.
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4