Předčasný porod

Určitě každá matka si přeje mít zdravé děťátko. Už jen proto se snaží v těhotenství o sebe pečovat, aby se dítě dobře vyvíjelo. Jsou však situace, kdy se dítě začne na svět hlásit předčasně a to i bez zavinění matky…
Miminko ležící v náručí

Za určitých podmínek jsou lékaři schopni těhotenství udržet. Jsou však případy, kdy to i při tom největším snažení nejde a dítě se narodí nedonošené a bude se s největší pravděpodobností muset vyrovnat s některými zdravotními problémy.

Předčasný porod a nedonošené dítě

V případě, že se miminko narodí jen několik dní před uplynutím 38. týdne a jeho váha nebude nižší než 2500 gramů, je riziko jeho poškození a zdravotních komplikací minimální. Dnes jsou ovšem lékaři schopni zachránit i ty děti, které mají jen 1000 gramů. Rodiče se však musí smířit s tím, že jejich dítě není na počátku svého života úplně v pořádku. Ale neznamená to, že naděje na jeho uzdravení neexistuje.

Předčasný porod a plíce nedonošených dětí

Plíce nedonošených dětí nejsou schopny úplně plnit svou funkci. Neudrží se po nadechnutí rozepnuté, čímž neumožní výměnu dýchacích plynů mezi prostředím v plicích a krví, tak aby orgány byly dobře zásobeny kyslíkem.

Když hrozí předčasný porod, jemuž se nedá nijak zabránit, mohou lékaři urychlit vyzrání plic pomocí léků. Po porodu se dětem podává speciální látka, která umožňuje jejich roztažení. Pokud je dítě velmi nezralé je zapotřebí speciální dýchací přístroj.

Předčasný porod a výživa dítěte

Nedonošené dítě se zpočátku musí krmit sondou, která je zavedena přímo do žaludku, někdy v kombinaci s roztoky a výživnými látkami pomocí infuze. Tento způsob výživy se kombinuje s kojením nebo krmením z láhve.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies