Praní - používáte prací prášek nebo gel?

Na praní můžeme vybírat z obrovského množství pracích prášků či gelů a různých tablet, ale jak si dobře a moudře vybrat? V čem je gel lepší než prací prášek? Po čistém a svěžím prádle touží každý, ale jak toho dosáhnout?

Prádlo v bubnu pračky

 

Nejen, že existuje mnoho druhů a značek (výrobců), ale také se musíme rozhodnout z hlediska ceny. Je všechno v reklamě pravda? Vždy je nejlepší vyzkoušet si vše sami a nenechat se ovlivnit reklamou

 

Prací prášek

 

Prášku na praní lidé důvěřují již dlouhá léta. Na ruční praní se nedoporučuje. Občas se mohou na obleční vyskytnout bílé skvrny, pokud se prášek při praní dokonale nerozpustí. Prášky fungují hlavně na opravdu velké znečištění a co se týče teploty vody, můžeme s ním prát už od 30 °C až do vyšších teplot (90 °C). Prací prášky se rozlišují také k praní bílých a barevných textilií. Při dávkování musíte dbát na míru zašpinění a tvrdosti vody. Prášek sypete do dávkovače, nikoliv do bubnu pračky, jak je to u pracích gelů. Dejte si také pozor na datum spotřeby. Tady totiž platí, že dosáhneme lepšího výsledku, když je prací prášek nově koupený.

 

Prací gel

 

Jsou více rozpustné než prací prášky. Odborníci radí používat raději gely, pokud doma máte až příliš tvrdou vodu či starší pračku, která již dostatečně prádlo nepromáchá. Jsou skvělé pro praní mírně až běžně zašpiněných textilií, kde se opět dává důraz na správné dávkování gelu dle typu zašpinění. Také tu platí dělení gelů pro praní bílého a barevného prádla. Na skvrny můžete nejdříve trošku gelu nalít a promnout s látkou, necháte chvilku působit (asi 15 - 25 minut) a tím docílíte perfektního výsledku. U gelů je nižší riziko případných alergií než u používání pracího prášku. Ten někdy zanechává usazeniny, které pak znamenají alergické reakce pro citlivější jedince. Pro ruční praní jsou gely ideální a jelikož jsou gely cenově přístupnější, získávají na popularitě.

 

Gelové kapsle

 

Jedná se vlastně o vylepšený prací gel, který není nutné odměřovat a je mnohem více koncentrovaný. To znamená, že oproti pracímu gelu, dokáží tablety odstranit i velmi odolné skvrny. Spojují výhody pracího prášku (při praní vysoce zašpiněného prádla) i gelu. Jelikož se rychle a dokonale rozpouštějí, jejich rozložitelnost je ekologičtější než to je u použití pracího prášku.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies