Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Pepř - Piper nigrum

Pepř je nejpoužívanějším kořením naší kuchyně. Působí jako afrodisiakum a ve správném množství příznivě ovlivňuje metabolismus. Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů, ale zeleným pepřem si můžete zkusit okořenit třeba i jahodu.
Pepřenka s rozsypaným pepřem

Pepř a pepřovník

Pepř jsou bobule divoce rostoucí rostliny, která dorůstá délky až 9 m. Tato rostlina se nazývá pepřovník a plné zralosti dosáhne až po osmi letech. Pak ovšem plodí bobule po dobu 20 let. Pepřovník černý se pěstuje především v Indii, Indonésii, Malajsii a Brazílii.

Pepř a jeho druhy

Pepř se sklízí v různých stupních zralosti a podle toho se rozlišuje na bílý, zelený a černý. Černý pepř je ještě nezralý, kdežto bílý je zralý zcela úplně. V Jižní Americe roste také pepř červený, který má chuť mírně nasládlou a méně ostrou.

Pepř a léčivé účinky

  • podporuje látkovou výměnu a trávení
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • pomáhá proti nadýmání
  • stimuluje srdeční činnost
  • působí močopudně
  • příznivě ovlivňuje metabolismus
  • snižuje menstruační bolesti
  • působí jako afrodisiakum

Pepř a záporné účinky

  • pepř ve větších dávkách naopak škodí
  • není vhodný pro malé děti
  • zvyšuje krevní tlak

Pepř a užití v kuchyni

Drcený nebo mletý pepř je naše nejčastější kuchyňské koření. Používá se do polévek, masitých jídel, omáček, bramborových pokrmů, salátů apod. Bílý a zelený pepř je vhodnější do bílých omáček a mas a do výrobků studené kuchyně.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.