Pelhřimov – město rekordů

Žádné jiné město není tolikrát zapsáno v české Guinessově knize rekordů. Město rekordy přímo žije – najdete zde muzeum rekordů a kuriozit, stezku rekordů a každý rok se zde koná festival rekordů. Pelhřimov ale nabízí ještě více.
Náměstí v Pelhřimově

Pelhřimov je překrásné starobylé městečko ležící na západním výběžku Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 550 m. Bývá označováno jako brána Vysočiny. Protože v Pelhřimově vzniklo něco kolem 1 000 rekordů, je také právem známé pod titulem „město rekordů“.

Historické památky a turistické cíle města Pelhřimov

Zavítáte-li do Pelhřimova, první, co vás uchvátí, bude jistě pohádkové náměstí s historickými domy a starobylou kašnou se sochou svatého Jakuba. V jižní části se tyčí 36 metrů vysoká Dolní neboli Jihlavská brána (sídlo muzea rekordů a kuriozit), v severní pak tzv. Horní brána s hodinami. Pozoruhodný je také zámek pánů z Říčan se sochami Lásky a Spravedlnosti. Budova slouží Muzeu Vysočiny Pelhřimov. Pokud zdoláte 143 schodů věže kostela sv. Bartoloměje, budete mít celé historické jádro města jako na dlani.

 

Turisticky zajímavá je také naučná stezka po stavebních slozích Pelhřimova nebo nábřežní stezka podél potoka Bělé s informačními panely věnujícími se různým zajímavým rekordům.

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

V pěti patrech Jihlavské brány na Pelhřimovském náměstí najdete stovky exponátů pyšnící se přívlastkem „nej“ i spoustu fotografií zachycujících unikátní momenty z průběhu uplynulých ročníků Pelhřimovského festivalu rekordů. Toto ojedinělé muzeum je jediné svého druhu ve střední Evropě. Otevřeno bylo v roce 2004. Otevírací doba je od 9 do 17 hodin (po-ne).

Mezinárodní festival rekordů

Festival rekordů pořádá město Pelhřimov každoročně již 8 let, vždy 2. víkend v červnu. Na této velkolepé show můžete být svědky desítek pokusů o nový rekord. Vystupují zde absolutní jedničky ve svých oborech – jedlíci, siláci, umělci, sportovci i kutilové.

Více o rekordech z celého světa

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů – 1. díl

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů – 2. díl

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů – 3. díl

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů – 4. díl

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů – 5. díl

Zajímavosti z Guinessovy knihy rekordů - 6. díl

Některé rekordy světa


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies