Péče o miminko - kojit nebo krmit dítě umělou výživou?

Mateřské mléko se prozatím nedá ničím nahradit, proto se upřednostňuje kojení. Ale maminky se i přesto mohou rozhodnout krmit své dítě umělými náhražkami. Je umělá výživa opravdu tak špatná?

Krmení dítěte z lahve

 

Mateřské mléko - výhody a nevýhody

 

Mateřské mléko má mnoho výhod. Tento způsob krmení je zcela přirozený a tato strava je šitá každému miminku na míru. Složení mléka se přizpůsobuje potřebám dítěte. Mateřským mlékem dává maminka svému dítěti důležitou ochranu v podobě protizánětlivých a atibakteriálních složek, hormonů, jenž podporují růst, a prvků, které zlepšují imunitu.

 

Vitamíny a další složky mateřského mléka se snadněji vstřebávají a je zde menší riziko, že bude dítě trpět alergiemi, astmatem, leukémií, infekcemi a záněty, Hodgkinovou chorobou a dalšími. Je dokázáno, že děti, které jsou krmeny mateřským mlékem, jsou moudřejší. Nemusíme mléko ohřívat na správnou teplotu, je okamžitě při ruce a chrání i samotnou maminku. Kojící ženy mají menší riziko pro vznik rakoviny prsu a vaječníků a pomáhá mamince ztratit i pár kilo a vrátit se na svou váhu před těhotenstvím.

 

Mezi některé nevýhody patří například to, že matku nikdo nemůže při krmení dítěte zastoupit. Ano může se mléko odstříknout do láhve, ale navyšují se pak náklady na potřebné pomůcky, ohřívání mléka mimo domov není možné a kvalita odstříkaného mléka je trochu nižší než přímo z prsu matky. A pro některé maminky je těžké vzdát se alkoholu a cigaret. Jídelníček se jim zásadně pozmění a po kojení se jim mohou změnit prsa. Mohou se zmenšit nebo již nebudou tak pevná.

 

Umělá výživa - výhody a nevýhody

 

Umělá výživa se neustále zlepšuje, upravuje své složení, aby se vyrovnalo mateřskému mléku. Látky, které obsahuje, jsou přísně hlídány, aby splňovaly schválené míry. Na trhu je obrovské množství různých druhů umělých náhrad a snadno zastoupíte maminku při krmení. Máte přehled o množství spotřebovaného mléka a krmení probíhá v pravidelnějších intervalech.

 

Nevýhodou může být více zavánějící stolice dítěte, musíte přísně dodržovat hygienu při přípravě a nezapomínat řádně sterilizovat všechny pomůcky. Když jste mimo domov krmení je složitější a příprava umělé výživy vyžaduje více času. Všechny ty pomůcky jsou samozřejmě finančně náročnější a hlavně své dítě neochráníte před všemi nemocemi.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies