Mineralfit.cz

Paradentóza - strašák zubů

Kateřina Řehořová
Vedle zubního kazu se stává paradentóza největším strašákem zubů. Jedná se o poškození vazivového a kostního závěsného aparátu zubů. Jak se paradentóza projevuje a jak se jí vyhnout?
Paradentóza – může za to zubní plak Paradentózu způsobuje především zubní plak, který vzniká v důsledku špatné zubní hygieny. Bakterie povlaku produkují řadu nebezpečných látek. Zubní plak tak může být příčinou zubního kazu, ale také může dráždit dásně a vyvolat zánět dásní - více v článku.
Paradentóza a zánět dásní Zubní plak a bakterie povlaku při své činnosti vylučují sirné kyseliny, které narušují zubní sklovinu. Dáseň začíná reagovat zánětem. Při zánětu dáseň zduří a má sklon ke krvácení. Čištění zubů se stává bolestivé. Na vzniku zánětu dásní se mohou podílet další faktory. Jedná se například o hormonální procesy během těhotenství, přečnívající okraje výplní a korunek, léky a různá onemocnění.
Paradentóza – další příčiny Při nedostatečné hygieně (čistěte si zuby správně!) zasahuje plak až do dásňového žlábku, tam uvolňuje závěsný aparát a vede ke vzniku tzv. chobotů. Ty se projevují obnaženými zubními krčky a zápachem z úst. Může dále dojít k vápenatění a tvorbě zubního kamene. Zubní kamen bývá také příčinou dalších baktérií, které umožňují prohlubování zánětu. Dochází k úbytku vazů a kosti, které mají za úkol držet zuby pevně v dásni, aby se neviklaly. Dásně krvácejí, zuby jsou citlivé a začínají se viklat.
Paradentóza – jak probíhá Paradentóza může postihnou jeden, několik nebo hned všechny zuby. V prvních stádiích nemusí být paradentóza vůbec zachycena. Nemoc obvykle probíhá několik let bez bolestí, a proto také v prvních stádiích nebývá ošetřena. Prvním varovným příznakem je krvácení dásní při čistění zubů nebo při jídle. Objevuje se zarudnutí a otok dásní. V pokročilém stádiu vznikají mezi zuby mezery a zuby se uvolňují a odhalují krčky zubů.
Paradentóza – prevence Paradentóze lze preventivně předcházet správným čištěním zubů.
Zubní plak by měl být odstraňován nejméně dvakrát denně, ale nejlépe po každém jídle.
Nejdůležitější je však správná technika čištění zubů.
Zubní plak musí být odstraňován také z mezizubních prostorů pomocí dentální nitě nebo mezizubního kartáčku.
Zubní kartáček vyměňujte alespoň jednou za tři měsíce a po jídle žvýkejte žvýkačku bez cukru. Důležitá je rovněž správná skladba jídelníčku - Francouzské stravování / jak netloustnout?
Vynechejte cukr, živočišné tuky apod. Dopřávejte si celozrnné a mléčné výrobky, syrovou zeleninu a ovoce. Zubům rovněž neprospívá nadměrná konzumace alkoholu a kouření. Paradentóza – léčba Diagnózu stanovuje lékař na základě výsledku stomatologického vyšetření.
Při něm si všímá stavu dásní, pevnosti ukotvení zubů, rozšíření zubního plaku a kamene.
Samotná léčba se rozlišuje na konzervativní a chirurgickou. Konzervativní se snaží pomocí speciálních nástrojů při místním umrtvení o důkladné vyčištění všech chobotů a ložisek zánětu ve Vašich ústech.
Chirurgická léčba spočívá v odklopení dásní pomocí skalpelu a vyčištění zanícených prostor.
O možnostech způsobů a vhodnosti léčby vám poví blíže váš stomatolog.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.