Francouzské stravování - jak netloustnout

Francouzi jsou šarmantní a rafinovaní. Ženy dvojnásob. Francouzsky mají promyšlené stravovací návyky, kterých se zuby nehty drží. Proto tolik netrpí nadváhou. Vše je závislé na životním stylu. Zkuste vzít stravu na "francouzký způsob".

Eiffelova věž v Paříži

Francouzké stravování - jak na to

  • Zvykněte si na malé porce jídla. Ve Francii se servírují mnohem menší porce (typický croissant má poloviční váhu než český loupák) a přílohy mají spíše jen doplňující funkci – nedostanete kopu brambor, ale jen hlízu nebo dvě.
  • Dezert bývá v podobě sýra – nesníte však celý kotouč, pouze jedno sousto.
  • Ve Francii jde u večeře spíše o společný požitek z jídla a konverzaci než o předimenzované talíře dobrot. Večeře začíná aperitivem, doprovázeným olivami. Neusedají tedy ke stolu vyhládlí. Typicky české – „kdo je první, ten je král” tady absolutně neplatí.
  • Jídlo u televize také nepřichází v úvahu. Francouzská rodina spolu u jídla hodně mluví, mezi jednotlivými sousty jsou delší pauzy a lidé jsou zasyceni dříve než při rychlém polykání.
  • Většina Francouzů sní své hlavní jídlo v poledne. Večer už zbývá jen malá večeře. Nespí tudíž s přeplněným žaludkem.
  • Svačiny nebrat. Francouzi se dosyta najedí při hlavních jídlech, nestane se jim tedy, že mají chvíli po obědě ještě na něco chuť. Pokud se v jídle omezujete, máte častěji hlad a ve výsledku toho spořádáte mnohem více.

Francouzké stravování - pár rad na závěr

Vycvičte své tělo k tomu, aby očekávalo hlavní chod pouze v poledne, opravdu si jej ale dopřejte. Dobroty si dopřávejte každý den, ale jen v malých dávkách. Nestane se vám, že sníte na posezení celý závin. U jídla vždycky seďte a používejte kompletní příbor.

  • Stačí jen přizpůsobit životní styl, o stravování přemýšlet a nedělat si z jídla jen potřebu, po které se tloustne. Jídlo je přece požitek. U rodinného oběda nemyslete na to, kolik přiberete, když si přidáte těstoviny, ale na to, s kým svůj oběd prožíváte.

Francouzská dieta

Z francouzské kuchyně můžete lehce sestavit zdravou a chutnou dietu. Stejně jako francouzi si ke každému jídlu naložte velké množství čerstvé zeleniny (francouzi milují hlavně chřest, artyčoky, baklažán, fazolové lusky nebo čekanku) s bylinkovou zálivkou. Zeleninu konzumujte v syrovém stavu, jen vyjímečně ji upravujte dušením nebo zapékáním.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies