Pálení žáhy

Bolest, která nás přes den i v noci vytrvale pálí za hrudní kostí. Pálením žáhy v současnosti trpí už téměř každý třetí člověk...
Muž s překříženými prsty na rukou

Příčina pálení žáhy

Příčinou nepříjemné dlouhotrvající bolesti je ochabnutí svěracího svalu žaludku, nazývaného vrátník. Za normálních okolností funguje vrátník jako zpětný ventil - nechává sklouznot rozžvýkané jídlo do žaludku a pak ho shora uzavírá. U pálení žáhy však tento svalový kroužek netěsní tak, jak by měl. V důsledku toho část potravinové kaše společně s agresivními žaludečními kyselinami pronikne zpátky do jícnu a tam vyvolá bolesti.

Je pálení žáhy neškodné?

Pálení žáhy rozhodně neškodné není. Neustálé útoky agresivní kyseliny, která rozleptává citlivou sliznici v jícnu, mohou časem vézt až ke vzniku vředů a následně způsobit až rakovinu jícnu.
Pokud se tyto obtíže dostavují jen krátkodobě (např. v těhotenství, po požití tučných jídel) žádných škod se obávat nemusíme. Pouze vyloučíme potraviny, které nám pálení žáhy způsobují.

Nová metoda vyšetření při pálení žáhy

V zahraničí se již nyní provádí zákrok, který umožňuje přesnou diagnózu netěsnosti vrátníku. Do jícnu je vsazen miniaturní elektronický čip. Zákrok se provádí ambulantně. Klient pak normálně jí a pije to, na co je zvyklý. Po dobu 48 hodin snímá mikropočítač všechna důležitá data. Hlavně jak často a jak dlouho zůstává kyselina v jícnu. V průběhu těchto dvou dnů získá lékař spoustu podkladů pro zjištění důvodu vzniku pálení žáhy a podle toho zvolí nejefektivnější terapii. Čip se nemusí odstraňovat, protože se po čtyřech dnech stráví a přirozenou cestou vyloučí z těla.

Léky, zastavující pálení žáhy

Moderní léky obsahují tzv. hydrotalcit, který neutralizuje žaludeční kyseliny a napravuje poškozené buňky v žaludeční sliznici. Lékař vám může předepsat také léky na omezení tvorby kyselin v žaludku, ty jsou pouze na předpis.

Jak předcházet pálení žáhy

  • Pro zlepšení potíží spěte s lehce zvednutou horní polovinou těla
  • Nepijte nápoje jako pivo, víno, různé destiláty, raději si dejte čaj z meduňky
  • Večer jezte pouze lehce stravitelná jídla
  • Káva je pro pálení žáhy silným dráždidlem a totéž platí pro nikotin a alkohol
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies