Otrava alkoholem

Zkouška výdrže organismu pitím alkoholu je nebezpečná hra. V poslední době navíc s alkoholem čím dál tím více experimentují děti. 6. 4. 2006 byla v Praze na Pankráci objevena opilá patnáctiletá dívka. Verdikt diagnózy: otrava alkoholem.
Ruka nalévající pivo do sklenice
Protože je alkohol droga legální a lidmi tolerovaná, je alkoholové opojení nejčastější formou akutní otravy.
K otravě dochází požitím naděrného množství alkoholu. Pro každého jedince je však nadměrným množstvím jiná dávka alkoholu. Určující je tělesná váha, rychlost pití, množství alkoholu v nápoji, množství vypitého alkoholu, stáří, pohlaví, návyk na alkohol, duševní a tělesný stav pijícího. Alkoholové opojení lze srovnat s narkózou. Narozdíl od ní je však "alkoholická narkóza" nekontrolovatelná a životu nebezpečná.

Alkoholické opojení probíhá ve čtyřech stádiích:

1. stadium

se projevuje veselostí, hovorností, ztrátou zábran, přeceňováním svých schopností. Kůže je zarudlá, dobře prokrvená.

2. stadium

vede ke zpomalení činnosti mozku a nervového systému. Projevuje se snížením duševních schopností, nejistotou při chůzi a stání, omezením koordinace a pohybu, zvracením, schváceností a nakonec spánkem, ze kterého je však možné opilého vzbudit.

Ve 3. stadiu

již dochází k bezvědomí. Otráveného nelze vzbudit. Zornice jsou široké a nereagují na světlo. Tento stav nebezpečně ohrožuje život, neboť může dojít k zapadnutí jazyka a k ucpání dýchacích cest. Také hrozí udušení vdechnutím zvratků.

V posledním, 4. stadiu

umírá otrávený zástavou dýchání a selháním srdce.

Léčba otravy alkoholem

Úmyslně vyvolaným zvracením lze vyvrátit obsah žaludku a zabránit tak rozvíjející se otravě. V pokročilém, třetím stadiu je však nutná okamžitá hospitalizace. Než přijede sanitka, uložte postiženého na bok, aby mu nemohl zapadnout jazyk nebo nevdechl zvratky. Pacientovi lékař zaktivizuje krevní oběh, někdy je třeba okamžité umělé dýchání.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies