Ortéza – nenahraditelná fixační pomůcka

Ortéza je zdravotní pomůcka udržující vzájemně pohyblivé části těla v pevné poloze. Je odvozena z předpony orto, což znamená rovný, přímý. Ortézu zdaleka nevyužívají jen nemocní lidé. Například na kolenní ortézu nedají dopustit cyklisté.

Muž jedoucí na kole po trávě

Co je to ortéza?

Ortéza je zdravotní pomůcka zajišťující stabilitu trupu, horních nebo dolních končetin – záleží na druhu ortézy. Ortézy mohou určenou část těla znehybnit úplně, nebo jen danou oblast fixovat – bez omezení v pohybu. Ortézy se využívají především při úrazech nebo onemocněních kloubů či svalů. Mohou být vyztuženy pevnými konstrukcemi nebo jsou velmi pružné a ohebné.

Jak získat ortézu

Máte-li pocit, že by ortéza mohla pomoci zmírnit vaše zdravotní potíže, poraďte se se svým lékařem. Poukaz na ortézu musí vypsat váš specialista (ortoped, chirurg, neurolog či protetik).

Druhy ortézy

Ortézy horních a dolních končetin

Mezi ortézy dolních končetin patří kolenní ortéza, kotníková nebo kyčelní ortéza a mnohé další. Tyto ortézy nejsou používány pouze pacienty s onemocněním dolních končetin, ale také zcela zdravými lidmi, kteří jen potřebují fixovat stabilitu kloubů a svalů. Kolenní ortézy běžně užívají cyklisté, kteří na své klouby vyvíjejí zvýšenou zátěž. Ortéza tak slouží jako ochrana před namožením svalů a kloubů. Sportovní ortézy jsou obvykle řešeny jako návlek, vyrobeny z pružného, ale pevného textilního materiálu (neoprén apod.). Ortézy horních končetin mohou fixovat ramena, loket či prsty.

Sed ortézy

Existují také tzv. sed ortézy určené pro pacienty upoutané na invalidním vozíku. Sed ortézy udržují páteř ve správné poloze, zároveň zajišťují optimální polohu kyčelních kloubů a dolních končetin při sedu. Sed ortézy jsou zvláště vhodné pro děti se svalovou dysfunkcí (myopatie).

Trupové ortézy – korzety

Trupové ortézy neboli korzety jsou vyrobeny z pevného plastového materiálu a slouží k léčbě trupu a páteře. Korzety fixují trup ve správné poloze a napravují tak vadné držení těla. Většinou se vyrábějí podle sádrového odlitku a RTG snímků.

Příspěvek Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra na ortézy

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra umožňuje členům Klubu pojištěnců čerpat z příspěvků nadstandardní zdravotní péče, jehož součástí je v roce 2007 i příspěvek na ortézy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies