Národní divadlo

Novorenesanční budova Národního divadla patří mezi nejkrásnější novodobé architektonické skvosty Prahy. Svými ušlechtilými rysy, celou historií a duchem, který v jejích zdech panuje, je nenadarmo nazývána Zlatou kapličkou.
Národní divadlo

Národní divadlo – z historie

Novorenesanční budova Národního divadla se nachází na místě bývalé solnice, vedle tzv. prozatímního divadla, se kterým dnes tvoří celek. Základní kámen Národního divadla byl slavnostně položen roku 1868. Do těchto základních kamenů divadla byly položeny kameny z významných českých míst. Budova byla postavena z celonárodních sbírek – proto se nazývá divadlem Národním. Autorem architektonického projektu byl J. Zítek.

Národní divadlo – vyhoření

Národního divadla Roku 1881 právě dostavené divadlo lehlo popelem. Znovu bylo otevřeno roku 1883, bylo také přestaveno a připojeno Prozatímní divadlo. Ke 100. výročí znovuotevření, bylo Národní divadlo rekonstruováno a zmodernizováno podle projektu Z. Vávry.

Národní divadlo – umělecká generace

Malíři: Mikoláš Aleš, František Ženíšek, Vojtěch Hynais – světoznámá opona
Hudebníci: Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Zdeněk Fibich
Herci: Hana Kvapilová, Eduard Vojan, Karel a Emil Burianové, Ema Destinová

Prvním ředitelem Národního divadla byl František Adolf Šubert, prvním dramaturgem Ladislav Stroupežnický. Budova Národního divadla byla otevřena 18. listopadu 1883 představením Smetanovy slavnostní opery Libuše, pro tuto příležitost zkomponované.

Národní divadlo – současnost

Dnes je tento historicky důležitý a elegantní objekt spolu s připojenou moderní provozní budovou, ve které je umístěna hlavní pokladna, hlavní scénou tří uměleckých souborů Národního divadla: činohry, opery a baletu.

Národní divadlo – herci

V Národním divadle se vystřídal nespočet hereckých legend a významných herců. Umělci jako Jiří Kodet, Dana Medřická, Karel Höger, Zdeněk Štěpánek, Boris Rösner a spousta dlaších jsou důkazem toho, jakým je Národní divadlo charismatickým místem.
Z dnešního osazenstva jmenujme osobnosti jako: Miroslav donutil, Věra Galatíková, Vlasta Chramostová, Iva Janžurová, Richard Krajčo, Radovan Lukavský, Saša Rašilov a spousta dlaších.

Národní divadlo – program

V Národním divadle můžete shlédnout opravdu spoustu zajímavých kousků.
V tomto období divadlo nabízí klasické inscenace
jako Naši furianti, Coriolanus s nepřekonatelným Davidem Prachařem, Richard III., Romeo a Julie, Lucerna, Pygmalión a další. Stejně tak si můžete vychutnat něco z alternativnějšího soudku dramaturgie. Arkádie Toma Stopparda, Duše – Krajina širá, Úklady a láska v netradičním pojetí a ostatní kusy.

Národní divadlo je opravdu výjimečnou budovou jak po stránce architektonické, tak energické. Toto místo má velkou duši a historii. Pokud jste do zlaté kapličky ještě nezavítali, ochuzujete se o velkou inspiraci. Zdi na vás dýchnou neobvyklou poezií.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies