Nakupování přes internet - jaké jsou (ne)výhody?

Až třetina lidí v České republice už někdy něco koupila přes internet. Tento způsob nakupování se stává přirozeným. A proč taky ne? Je to moderní a většinou i levnější než zboží na prodejně. Výhod je spousta, ale jsou i nějaké nevýhody?

internet

Výhody nakupování on-line

 

Když nakupujete z internetu, ušetříte spoustu času, který byste jinak ztratili pobíháním po obchodech a přemýšlením, kde co vyjde levněji. Máte větší obchody daleko a neradi do nich dojíždíte? Štvou vás nekonečné fronty u pokladen? Jste nervózní, že už nebudete mít kam zaparkovat? Ušetřete si čas a hlavně své nervy. Zapomeňte na hledání mezi regály a neustálé strkání ostatních nakupujících lidí. Taky vás neobtěžují prodavači s tou svou přehnanou péčí a otravnými otázkami. Nakupujete z pohodlí vašeho domova. Vše je přehledně uspořádáno na jednom místě. Na internetu mají také širší výběr než na prodejnách, neboť nejsou omezeni velikostí prodejny či skladu.

 

Proč je on-line nakupování pro většinu lidí výhodné? Protože kromě svého času ušetří i své peníze. V e-shopech si můžete porovnat jednotlivé produkty u více prodejců. Můžete si porovnat ceny, ale i vlastnosti produktu. Ceny mohou být na internetu nižší, protože odpadávají náklady na zaměstnance a firmy mají nižší náklady spojené s menším počtem skladů či prodejen. Zboží si můžete nechat doručit k vám domů. Zboží lze vrátit do 14 dnů a nemusíte ani udávat důvod. K jednotlivým produktům si můžete přečíst recenze, jak jsou ostatní lidé spokojeni. Také vám to pomůže vyvarovat se “špatnému” nákupu. U každého zboží jsou vypsány technické parametry a další popisné údaje.

 

Internetové nakupování

 

Jaké jsou nevýhody?

 

Existují i nevýhody. Většina lidí se shoduje na tom, že největší nevýhodou internetového nakupování je to, že si jej nemohou prohlédnout na vlastní oči, osahat či vyzkoušet. Další nevýhodou je, že zboží nemáte ihned k dispozici. Musíte si počkat než vám jej doručí. Někdy si počkáte pár dní, ale může se to protáhnout i na pár týdnů. Vše záleží na konkrétní firmě. Popis zboží může být zkreslený či bude na fotce vypadat jinak než v reálu.

 

Také počítejte s penězi navíc, kterými zaplatíte poštovné. Někdy od určité částky můžete mít dopravu zdarma. Někdy je poštovné zdarma například o svátcích, kvůli reklamním akcím a podobně. Pokud budete zboží reklamovat, musíte jej zabalit (většinou zpět do původního balení) a poslat jej zpět na prodejnu nebo jiné kontaktní místo. Někdy vám poštovné vrátí a jindy ne. Také se výměny zboží či vrácení peněz v některých případech nemusíte dočkat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies