Mořská sůl a její blahodárné účinky

Je známo, že mořská sůl má blahodárné působení na celé naše tělo. Mořská sůl přispívá nejen k relaxaci, zlepšení stavu naší pokožky, ale také dokáže zmírnit nejrůznější zdravotní neduhy.

Rozbouřené moře

Mořská sůl a její blahodárné účinky

Sůl má své zastoupení nejen v kuchyni, ale je všeobecně známo, že mořská sůl působí blahodárně na celé tělo. Mořská sůl byla už našimi babičkami používána jako „zkrášlovadlo“.

Mořská sůl a její blahodárné účinky – co obsahuje?

Mořská sůl obsahuje velké množství minerálních látek, bez kterých se člověk neobejde. Patří k nim:

  • Jód – příznivě působí na štítnou žlázu.
  • Brom – je účinný na nervy.
  • Draslík a sodík – přispívají k lepšímu soustředění a přemýšlení.

Mořskou sůl koupíte buď přírodní, nebo rafinovanou jako směs přírodního chloridu sodného. Dostanete ji v potravinách nebo v drogeriích a lékárnách – podle účelu použití.

Mořská sůl a její blahodárné účinky – koupel

Chladná slaná voda zbaví tělo únavy a příjemně osvěží. Můžete si samozřejmě dopřát i horkou koupel. Nemusíte se bát toho, že by mořská sůl příliš vysušila vaši pokožku. Vysušují se jen vrchní vrstvy kůže. Ve spodních vrstvách kůže mořská sůl váže vodu, a proto zůstane pokožka hydratovaná a vláčná. Koupel rovněž vyplavuje z těla škodliviny a organismus přijímá minerální látky. Několik minut v lázní s mořskou solí nejen uvolňuje a uklidňuje, ale zároveň posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje krevní oběh. Ve vaně byste neměli zůstávat déle než patnáct minut.

 

Mořská sůl a její blahodárné účinky – recepty našich babiček

 

  • Na drobné popáleniny pomáhá směs soli s olejem, nejlépe olivovým. Potírejte si tím bolavá místa, nikdy však nepoužívejte tuto směs na otevřené rány.
  • Bradavic se zbavíte roztokem, který připravíte smícháním jedné lžíce soli a lžíce octa.
  • Pokud vás bolí v krku, pomůže vám kloktání slané vody několikrát za den. Také ucpaný nos propláchněte slanou vodou, uvolní se.
  • Bolavé koutky úst a drobné vyrážky na tváři potírejte mořskou solí rozpuštěnou ve vodě.
  • Pokud vás trápí bolesti, zkuste obklad horkým slaným sáčkem. Do bavlněného sáčku nasypejte sůl a nahřejte ho v troubě, poté přiložte na bolavé či oteklé místo. Bolest by měla slábnout a otoky ustupovat.
  • Slaná voda dobře pročistí celé tělo. Proto je vhodné pít několik dní za sebou jemný solný roztok. Stačí ve skleničce vody rozpustit špetku mořské soli a vypít. Nebo rozpusťte jednu čajovou lžičku v litru vody a popíjejte roztok po malých dávkách po celý den.
  • Smícháte-li mořskou sůl ve stejném poměru s medem, získáte „pleťovou masku“. Směs nechte působit patnáct minut, pak ji opláchněte vlažnou vodou a obličej si ošetřete vhodným krémem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies