Mamograf odhalí rakovinu prsu včas

Ještě nedávno u nás probíhala kampaň upozorňující na skutečnost, že každý den zemře v Česku pět žen následkem onemocnění rakovinou prsu. Lék ještě nebyl nalezen. Ale lze se bránit. Prevencí.

Dekolt ženy v černém tričku

Prevence především

V České republice umírá na následky rakoviny prsu každá třetí žena. Mnohá úmrtí jsou zbytečná. Stačila by včasná preventivní prohlídka se včasným diagnostikováním nádoru a život nejedné ženy by mohl být zachráněn.

Na mamografické vyšetření poskytuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR příspěvek, který se je součástí balíčku pro ženy. Vyšetření je možno realizovat jen na žádost klientky.

Rakovina prsu a šance na vyléčení

V prvním stádiu je nádor velký maximálně dva centimetry a lze jej snadno operativně odstranit. V průběhu rozšiřování rakoviny dochází ke tvorbě metastází a ložiska zasahují i do okolních míst. Šance na uzdravení je pak velmi malá. Platí proto pravidlo, že čím dříve se na nádorové onemocnění přijde, tím větší je šance na jeho vyléčení.

Co je to mamologie a kdy je nevhodná?

Mamologie se zabývá studiem chorob prsu. Zahrnuje především vyšetření mamografem, které dokáže odhalit nebo vyloučit nádorové onemocnění prsu již v jeho počátcích.

Mamografické vyšetření se nesmí provádět u těhotných žen a nedoporučuje se ani týden před periodou. Ideální je týden po periodě.

Mamograf

Mamograf je speciální přístroj používající ke zobrazení tkáně malou dávku rentgenového záření.

Mamografické vyšetření – kdy a proč?

Mamograf dokáže odhalit nádor již v době, kdy jej ani nenahmatáte. Na rozdíl od toho pohmatem zjistíte nádor až při velikosti kolem dvou centimetrů. Choďte na preventivní mamografické vyšetření alespoň jednou za dva roky. Můžete se na něj objednat i bez doporučení lékaře a po pětačtyřicátém roku věku máte nárok na mamografické vyšetření zdarma.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies