Maminka jde zpět do práce

Vzali vám dítě do mateřské školky, což v dnešní době znamená velké štěstí. Mateřská končí a nástup do práce se neúprosně blíží. Jak tuto velkou změnu zvládnout, bez větší újmy? Dnes vám s tím trochu pomůžeme.

Žena sedící u stolu s dítětem na klíně

Velká změna

První září je u většiny rodin dnem velké změny. Zvlášť pokud dítě poprvé nastupuje do mateřské školy a maminka se vrací do práce. S tímto rozhodnutím se radikálně mění denní režim celé rodiny. Máma už nebude celý den obětovat rodině, dítko neuslyší při odpoledním odpočinku pohádku od maminky, nebude mu strouhat jablíčka ke svačině a tatínek se bude muset rozloučit s každodenní teplou večeří naservírovanou na stole, tedy pokud se mamka nechce sedřít z kůže.

Pro ženy to není lehké období. Pořád ví, že rodina od ní očekává veškerý servis a zároveň se musí připravit na krok do nejistoty. Návrat do práce, kde už možná nejsou ti staří dobří kolegové a je tady také spousta novinek.

Připravte se už na mateřské

Žena na mateřské by se měla na nástup do práce připravovat průběžně. Úplně bude stačit, když si pročte nějaký odborný časopis nebo ve chvilce volného času zajde s kolegy na kafe.

Je velká škoda, že většina zaměstnavatelů nedává maminkám příliš moc možností v podobě brigád či práce na poloviční úvazek. Ale je nutno podotknout, že zaměstnavatelé jsou sami proti sobě. Kdyby tuto možnost poskytli, mají jistotu, že se jim pak vrátí znalý zaměstnanec. Program pro maminky a tatínky, který je vlastní ČSOB umožňuje práci na poloviční úvazek. Snad se tímto programem začne zabývat více společností.

Ničeho se nebojte!

Strach opravdu není na místě, akorát vám uškodí. Odhoďte nesmyslné myšlenky, že to nezvládnete, že vaše vědomosti už nejsou to, co bývaly a podobně. Na mateřské sice vaše kariéra zůstala viset na určitém bodě, ale váš osobnostní růst je na tom velice dobře. Po mateřské si jistě umíte lépe zorganizovat čas, jste rozhodnější a odolnější. Děti vás zkrátka uměly vyškolit.

Pracujte všichni

Všechny povinnosti jistě nemohou zůstat na ženě, je třeba je rozdělit celé rodině. Tohle by si měli uvědomit především pánové. Klidně požádejte o pomoc s dětmi babičky a dědečky. Pokud prarodiče pracují, poohlédněte se po paní na hlídání, v dnešní době to není žádná ostuda.

Konec konců ve finále jde o celkem příjemnou změnu. Návrat do práce a nástup dítěte do školky je přirozeným krokem, který je zároveň velice důležitý pro seberealizaci matky a osamostatnění dítěte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies