Knížectví Monaco

Monaco ročně navštíví několik milionů turistů. Sláva a věhlas tohoto knížectví je spojována především s místní částí Monte Carlo. Přepychové butiky, luxusní hotely, limuzíny, ale i přírodní, kulturní a historické zajímavosti lákají turisty z celého světa.

Přístav plný lodí v Monacu

Monako je po Vatikánu druhým nejmenším státem na světě (1,95 km2) a přitom patří mezi země s největší hustotou osídlení (16 620 lidí na km2).

Poloha, státní zřízení a obyvatelstvo Monaka

Parlamentnímu knížectví Monaku vládne princ Albert II. Knížectví bylo založeno v roce 1419. Monako leží na pobřeží francouzské riviéry, v části zvané Azurové pobřeží. Je omýváno Středozemním mořem a hranice monackého knížectví od italských hranic dělí jen 8 km. V Monaku žije více než 32 000 obyvatel. Převážnou většinu tvoří cizinci, zvláště pak Francouzi a Italové. Monáčané nemusí platit daně ani se zúčastnit vojenské služby.

Monaco, jeho části a klimatické podmínky

Klima je v Monacu mírné, teplotně vyrovnané. Průměrná teplota monackého léta je 25°C, zimy 8°C.

Monaco Ville – staré město

Monaco Ville je hlavním městem Monaca. Leží na skále asi 60 metrů nad mořskou hladinou. Je sídlem panovníka a jeho rodiny. Hlavními atraktivitami Monaca je staré město, knížecí palác, neoromantická katedrála a oceánografické muzeum. Úchvatné jsou také zahrady svatého Martina. 

 

Monte Carlo – nové město

Lázně Monte Carlo jsou považovány za jedny z nejkrásnějších a nejluxusnějších lázní na světě. Věhlasné je místní casino, kongresové centrum, opera a sportovní událost Velká cena Monaca.

 

Fontvielle – průmyslová oblast

Fontvielle je městská část vzniklá na náspu do moře. Najdete zde přírodní park, sportovní areály a nový jachtový přístav.

La Condamine

La Condamine je nížinou mezi dvěma skálami. Je tvořeno přístavem, bankami a obchodní čtvrtí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies