Když se dítě bojí tmy

Děti se často bojí tmy ne proto, že by na sebe chtěly upoutat pozornost, ale zkrátka mají dojem, že se jim ve tmě může něco stát. Existují však také vzácné případy zrakové vady, kdy dítě ve tmě vůbec nevidí.
Malá holčička nasazující si sluneční brýle

Proč se děti bojí tmy

Ve světle je vše jasně viditelné, ve tmě tajemné a nejisté. My dospělí jsme na tmu zvyklí, ale co naši vystrašení malí tvorečkové, co naše děti? Tma je pro ně jedno velké neznámo, stíny se rozprostírají do všech stran a dítě v nich okamžitě vidí strašidlo. Nechápe ještě souvislost mezi předměty a stíny. Pokud strach přetrvává, může se snadnou zvrtnout v těžko léčitelnou fóbii a přetrvávat až do dospělosti.

Jak zbavit dítě strachu ze tmy

Dítě se postupně zbaví strachu ze tmy tím, že pochopí, že není nebezpečné. Zkuste si s dítětem povídat nebo hrát v šeru a navodit v dítěti příjemný pocit. Časem si můžete hrát s baterkami ve tmě. Jakmile se přestane bát tmy ve vaší společnosti, postupte dále a motivujte jej nějakou odměnou, když se pokusí být ve tmě sám. Nikdy jej ale ke zhasínání světla nenuťte! Dokud si bude přát mít rozsvíceno, respektujte to. Nepomůže-li ani tento postup, .

Slepota ve tmě

Dalším, méně obvyklým důvodem, proč se vaše dítě bojí tmy, může být tzv. slepota ve tmě. V takovém případě se zrak dítěte nedokáže přizpůsobit tmě a dítě za noci vůbec nevidí. Pokud se váš potomek bojí tmy, ale má také strach vyjít ven na světlo, možná je to právě tím, že nevidí, kudy jít. Jestliže v noci padá a vráží do věcí, může jít o tentýž případ. Tato vzácná vada je obvykle vrozená a trvalá a vyskytuje se více v rodinách se zrakovými problémy. Máte-li podezření, že jí trpí i vaše dítě, okamžitě navštivte lékaře.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies