Jak se stát ranním ptáčetem? Co musíte změnit?

Ranní ptáče dál doskáče! Tohle rčení známe všichni. Ale komu by se chtělo vstávat z vyhřáté a pohodlné postele, když je v ní tak příjemně.

Žena v posteli s budíkem na stolku

 

Malé děti často říkají “Maminko, ještě 5 minut…”. Ale dospělí jsou úplně stejní. Změňte svůj život k lepšímu. Co dělat, aby vám rána připadala opět krásná a kouzelná? Lépe svůj den začnete s úsměvem. Přestaňte se mračit a vztekat, že už zase musíte do práce nebo do školy. Holt se s tím musíte smířit.

 

Zkuste se něčím motivovat. Uvědomte si, že když si zvyknete na dřívější vstávání, nebudete přes den tolik unavení a po práci či škole se stihnete ve volném čase věnovat sobě, rodině či přátelům. Třeba si stihnete 10 minut pocvičit a protáhnout se. Tělu dodáte energii i skvělou snídaní, která by měla obsahovat více cukrů než u ostatních jídel.

 

Určete si pravidelnou hodinu, kdy budete vstávat a kdy budete chodit spát. Tělo se tomu časem přizpůsobí a už to nebude taková otrava. Měli byste spát minimálně 6 hodin denně. Ideální počet hodin spánku je 7 nebo 8. Najíst byste se naposledy měli tak 2 až 3 hodiny předtím, než si půjdete lehnout. Před spaním se nijak nestresujte. Nepřemýšlejte nad zítřkem, nad tím co jste nestihli nebo co potřebujete zařídit.

 

Také by bylo vhodné aspoň hodinu před spaním vypnout veškerou elektroniku (PC, tablet, mobil) a raději si vezměte do ruky knížku nebo si poslouchejte hudbu. Tohle vás uklidní a ukolébá k spánku. Když to nepomůže, zkuste si dát před spaním horký nápoj - mléko, kakao či horký čaj s medem. Když si večer připravíte svačinu, zabalíte si oběd, vyberete si oblečení na další den, tak nebudete ráno tolik ve stresu. Budete ráno uvolnění a všechno si stihnete zařídit tak, že se už nikdy nikam neopozdíte.

 

Můžete vyzkoušet i budíky, které vás vzbudí jemně a postupným zvyšováním hlasitosti. Některé jsou i se světelnými efekty. Nikdy už nezaklapujte budík s tím, že si ještě na chvilku pospíte. Kdybyste vstali až na několikáté zazvonění, počítejte s vyšší únavou a s horší koncentrací, protože se propadnete do hlubšího spánku. Následný budík vám může způsobit šok a do budoucna budete mít vyšší riziko infarktu. Mozek se totiž probral už na první zvonění a tím, že jste ještě usnuli, se vám rozhodil vnitřní systém.

 

Když vám to pomůže, dejte si budík mimo váš dosah. Až ho budete chtít vypnout, budete stejně muset vstát z postele a už moc nehrozí, že si půjdete lehnout znovu. Kávu ani alkohol byste také před usnutím neměli pít. Narušuje to fáze spánku. Vytvořte si svůj vlastní řád, který budete důsledně dodržovat. Uvidíte, jak vám tyto změny prospějí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies