Jak se slaví Vánoce ve Švýcarsku?

I ve Švýcarsku zdobí adventní věnce a stromek. Také si dávají dárky a zpívají koledy. V čem se tedy jejich zvyky liší od těch našich?

Vánoční strom

 

Vánoce se ve Švýcarsku slaví podobně jako u nás

 

Vánočním svátkům předchází obrovský úklid, do kterého se musí zapojit všichni členové rodiny a to bez jediné výjimky. Musí se uklidit schody, vyleštit parkety a nábytek, vyklepávají se koberce i polštáře a až ve chvíli, kdy je dopracováno, se teprve začíná zdobit. Nejprve se postaví jesličky a poté se zdobí stromek, který však musí být v každé místnosti.

 

Dárky

 

Dárky si rozdávají už v den sv. Mikuláše (Samichlaus), tedy 6. prosince. Samichlaus přináší dětem kromě dárečků i cukroví. Na Štědrý den si ale také dávají dárky. Děti je hledají v panáku, který se dává někam za dveře a je napěchován dárky. Říkají mu “Monsieur Chalandé”.

 

Nejprve však musí toho panáka objevit. Až ho najdou, musí se k dárkům propracovat taháním. Potom se roztrhne a v jeho břichu najdou ukryté dárky i dobroty. Takto se předávaly dárky dříve a možná to tak v některých domácnostech stále funguje, ale spíš už dárky nechávají pod stromkem.

 

Boží hod vánoční

 

V tento slavnostní den (25. prosince) svůj čas věnují rodině. Oslavy jsou především v rodinném duchu. Členové rodiny se scházejí kolem bohatě ozdobeného stromku u společného jídla. Tradičně se účastní vánoční mše a svůj domov včetně oken zdobí hlavně květinami - vánočními hvězdami (poinsettie). Někteří dokonce recitují různé kapitoly z Bible, které se týkají narození Ježíše Krista.

 

Nemají Santu Clause, ale Ježíška

 

Ježíškovi tam říkají “Christkind” nebo také “Le petit Jésus”. Jedná se o zářící bytost s křídly, která je celá oblečená v bílém. Má také kouzelnou hůlku a svítící korunu. Nejoblíbenější koleda ve Švýcarsku je Tichá noc.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 49 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies