Jak se připravit na porod?

Bříško se kulatí čím dál víc a den porodu se nezadržitelně blíží. S blížícím se datem porodu ale také vzrůstají naše obavy: Porodím rychle a bezbolestně? Nenastanou komplikace? Udělejte pro zdárný průběh porodu maximum a připravte se na něj psychicky i fyzicky – poradíme jak.

Křičící novorozenec v náruči lékaře

Příprava psychická

Máte z porodu strach? To je zcela normální pocit, zvlášť když rodíte poprvé. Snažte se s ním bojovat:

• Nastudujte si dostupnou literaturu o porodu, aby vás nezaskočily třeba jednotlivé porodní fáze.

• Přihlaste se do předporodních kurzů a cvičení.

• Navštivte porodnici, ve které chcete rodit.

• Obavy částečně odbourá i spřízněná duše u porodu – nemusí to být jen otec dítěte, ale třeba vaše matka nebo kamarádka.

• Připravte si dopředu porodní plán.

• K duševní pohodě před porodem přispěje i cvičení gravijógy v těhotenství.

• Abyste nebyla ve stresu, nachystejte si (klidně i týdny dopředu, když vás to uklidní) tašku s věcmi do porodnice a věci pro miminko.

Příprava fyzická

Masáž hráze

Přejete si porodit pokud možno bez nástřihu hráze? V tom případě se od 34. týdne doporučuje masáž, která změkčí tkáň hráze a zvýší její roztažitelnost. Provádí se zavedením palce cca dva cm hluboko do pochvy, kterým ji roztahujeme směrem ke konečníku, a masírováním jak vnitřní, tak zevní části hráze. K masáži se používají speciální olejíčky.

Maliníkový čaj

Jsou maminky, které na něj nedají dopustit a věří, že bezbolestně porodily jen díky němu, jiné matky jsou skeptičtější. Pokud se pro něj rozhodnete, měl by se pít od 36. týdne těhotenství 2x denně. Zastánkyně této metody tvrdí, že uvolňuje porodní cesty.

Homeopatika

Platí totéž, co o pití maliníkového čaje: těhotné se dělí na dva tábory - buď jim bezmezně věří, nebo je zatracují. Homeopatika se používají v různých fázích porodu a při nastálých komplikacích, poradit by měl zkušený homeopat. Porodníkům obecně nevadí podávání těchto léků před porodem, podávání při samotném porodu už tak nakloněni nejsou.

Břišní tanec

Při tanci se napínají všechny hlavní svaly, z nichž mnohé se opravdu používají v přípravné fázi i během samotného porodu. Jeho hlavní přínos ale tkví ve specifických pohybech, jako kroužení pánví a osmičky, posilujících břišní svalstvo, které je při porodu nejvíce zatěžováno. O jiném známém pohybu - „shimmy“ - se dokonce říká, že porod vyvolává.

Fyzická aktivita

Maminky, které se před porodem pravidelně hýbou a cvičí, budou mít výhodu ve fyzické kondici a výdrži.

Co jste možná nevěděli o antikoncepci?

Těhotenství - jaké jsou první příznaky?

Jak poznat, že bude partner dobrým otcem?

Jak podpořit tvorbu mateřského mléka?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies