Jak nejlépe chránit děti před klíšťaty

V létě jich bývá nejvíce, nevyhneme se jim však ani na jaře nebo na podzim. Víte, jak nejlépe ochránit před klíšťaty nejen sebe, ale i své dítě? Očkování nestačí!

Klíště přisáté na ruce

Strašák jménem klíště vyvolává u řady lidí přímo paniku, zejména u rodičů malých dětí. Obavy z onemocnění po kousnutí klíštětem jsou sice na místě, styku s tímto parazitem se však můžete elegantně vyhnout. Zde je několik zásad, které by se měly dodržovat zcela automaticky.

Prohlížejte vaše domácí mazlíčky

Chovatelé vědí, že každá procházka venku znamená jisté riziko. Klíště je na psech i kočkách špatně viditelné, snadno ho tedy přehlédnete a nechtěně zanesete až domů. Vyplatí se proto psa pořádně vykartáčovat a kočku prohlédnout „hmatem“.  K tomu postačí lehké igelitové rukavice, třeba takové, které jste v supermarketu použili k nabírání pečiva.

Zahradu nenechávejte ladem

Neposekaný a vlhký trávník je pro klíšťata ráj. Vyplatí se proto udržovat velmi krátký střih a právě posekanou trávu ihned sklidit. Své dítko pak můžete téměř bez obav na takto upravenou zahradu pustit.

Nebojte se repelentů

Repelenty v jakékoli formě jsou při návštěvách rizikových oblastí nezbytné. Použijte ho vždy, pokud vyrážíte například do lesa nebo tam, kde výskyt klíšťat očekáváte a to bez výjimek. Informujte se, zda je vhodný i pro děti, v jaké míře a jak často jej aplikovat.

Vyberte vhodný oděv

Pro cestu do přírody dítěti vždy poskytněte tu nejlepší ochranu v podobě neproniknutelného oděvu. Samozřejmostí jsou vysoké holínky, do kterých zastrčte dětem obě nohavice, dlouhý rukáv a zastrčit nezapomeňte do kalhot či tepláčků ani horní část oděvu. Dobrým pomocníkem je také klobouček nebo jiná pokrývka hlavy, přes kterou to mají klíšťata k pokožce zase o něco složitější. Po příchodu domů na nic nečekejte a dítě i sebe dobře prohlédněte.

Sledujte aktivitu klíšťat

Zda jsou klíšťata aktivní a v jakých oblastech, se dozvíte na mnoha webových stránkách. Tam také většinou najdete i informaci týkající se jejich nakažlivosti.

Očkování

Očkování je jednou z možností, jak se vyhnout klíšťové encefalitidě, poraďte se proto s pediatrem svého dítěte. Na boreliózu však očkování neexistuje, proto nenechávejte nic náhodě a dodržujte výše uvedené rady.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies