Hubnutí a zmrzlina

Bojíte se o štíhlou linii při pojídání zmrzliny? Zmrzlina dokonale osvěží v letních dnech, dodá tělu důležité vitaminy a ještě se dá pomocí ní hubnout. Jak si vychutnat bezproblémově léto se zmrzlinou?

Točená zmrzlina v kornoutu

Hubnutí a zmrzlina

Zmrzlina je s námi už dva a půl tisíce let v různých podobách, kopečková, na dřívku, v kelímku, v rodinném balení. A neodmyslitelně k létu patří. Asi nikdo z nás se netouží zmrzliny vzdát. Proč taky? Kdo dodrží několik zásadních pravidel, z lízání zmrzliny určitě neztloustne. Spíš naopak: s touto chladivou delikatesou se dá i výborně zhubnout.

Hubnutí a zmrzlina – nebojte se

Zmrzlina nemusí mít negativní vliv na množství tuku v našem těle či nežádoucí přírůstek na hmotnosti, protože obsahuje všechny typy živin, tzn. bílkoviny, sacharidy, tuky a doprovodné množství tekutin, vitamínů a minerálů. Vzhledem k tomu, že se jedná o kombinaci všech typů živin, je i výsledný glykemický index relativně nízký. Také fakt, že zmrzlina obsahuje velké množství vody, způsobuje to, že celková energetická hodnota jedné porce je poměrně nízká. Ale výsledný vliv zmrzliny na organismus vždy záleží na použité receptuře dané zmrzliny.

Hubnutí a zmrzlina – význam

Během hubnutí se snažíme sladkému vyhýbat – tím, že omezíme cukry, ale omezíme i přísun endorfinů (povzbuzovačů dobré nálady) a organismus se dostává do stresu. Proto je vhodné preventivně zařazovat do jídelníčku i zmrzlinu – pomáhá překonávat kritické chvíle při redukčním programu. Dokonce i jedna 75-ti gramová porce té nejsmetanovější zmrzliny obsahuje pouhých 200 kcal, což je pouhá desetina energetického příjmu zdravého štíhlého jedince. 

Hubnutí a zmrzlina – mléko, nebo smetana?

Zmrzliny jsou připravovány ze smetany, nebo z mléka. Zmrzlina připravovaná ze smetany má 9 g tuku na 100 g a obsahuje 800 kJ. Tento hřích si dopřávejte méně často. Zmrzlina vyrobená z mléka obsahuje na 100 g jen 2,4 g tuku a 360 kJ. A je plná zdravého vápníku.

Hubnutí a zmrzlina – ovocné osvěžení

V době horkých dní je dobré vědět, že ovocné zmrzliny a dřeně vyrobené doma se na vaší postavě neprojeví. Zkuste si připravit ovocnou dřeň např. smícháním ovoce, minerální vody, citrónové šťávy se špetkou cukru. Promixujte a dejte zmrazit.

Hubnutí a zmrzlina – léto si vychutnejte

Zkuste v létě nahradit jedno velké jídlo velkou porcí zmrzliny. Nasytí vás a dá se nádherně ozdobit čerstvým ovocem. Tak získáte i důležité vitaminy skupiny B, A, D, E, K. A kromě toho i sodík, fosfor, draslík a železo. Tělu dodáte dostatek výživných látek a můžete relativně snadno hubnout. Pro porovnání: jedna porce smažených hranolek s majonézou má přibližně 1 800 kJ. A 500 g mléčné zmrzliny obsahuje asi 1 700 kJ. Proto si dopřávejte osvěžující lahůdku bez výčitek. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies