Historie čokolády

Miliony lidí na celém světě si denně dopřávají tuto hříšně sladkou a voňavou pochoutku. Kde se vůbec čokoláda, bez které si mnozí z nás už nedokážou život představit, vůbec vzala?

Nalámaná čokoláda

Etymologie – původ slova

Slovo čokoláda pochází z aztéckého výrazu xocolatl, což je kombinace slov xocoli, které znamená kyselý a atl s významem voda. Aztékové spojovali čokoládu s Xochiquetzal, bohyní plodnosti. S plodností byla čokoláda spojována také v mayské kultuře. Právě mayský výraz chokola'j „pít kávu společně“ je dalším možným původem slova čokoláda. Z těchto kultur slovo čokoláda převzali i španělští dobyvatelé.

Čokoláda – nápoj bohů

Kakao, rostlina původem ze Střední Ameriky, se ve Střední Americe a Mexiku pěstuje přes 3 tisíce let. Nejstarší doložené záznamy o pěstování a požívání kakaa spadají do let 1100 až 1400 před n. l. a byly objeveny v dnešním Hondurasu. Kakaové boby se používaly i jako platidlo, např. při placení daní nebo nákupu otroků.

Ještě v roce 1576 se jedno mexické peso měnilo za 1200 kakaových bobů a naopak. V aztéckém měnovém systému měl krocan hodnotu 100 kakaových bobů a čerstvé avokádo stálo 3 boby. Mayové objev čokolády připisovali bohům a spolu s Aztéky z kakaových bobů připravovali čokoládový nápoj, který se používal hlavně k terapeutickým a rituálním účelům.

Z dochovaných zbytků nádob a kakaové hmoty se usuzuje, že kakaové boby nebyly využívány jen jako nápoj, ale bílá dužina okolo nich pravděpodobně sloužila jako sladidlo k fermentaci při výrobě alkoholických nápojů.

Čokoláda v Evropě

Až do 16. století neměli Evropané o čokoládě ani potuchy. Objevitel Ameriky, Kryštof Kolumbus, poprvé ochutnal čokoládový nápoj v roce 1502 na ostrově Gunaja. Kakaové boby zaregistroval už předtím, ale považoval je za psí exkrementy.

Do Evropy čokoládu, respektive kakaové boby, přiváží poprvé španělský dobyvatel Hernán Cortés. Stalo se tak roku 1528 a čokoláda měla na španělském královském dvoře velký úspěch. Od 17. století patří mezi vyhledávané nápoje španělské aristokracie a kléru.

Ze Španělska se čokoláda šíří i do dalších španělských kolonií. Také další státy postupně propadají tomuto exotickému nápoji. Francie objevila čokoládu roku 1615 díky svatbě Anny Rakouské, dcery španělského krále Filipa III., s Ludvíkem XIII.

O její rozšíření se postarali jejich následovníci Ludvík XIV. a jeho choť Marie Terezie Rakouská. Nápoj připravený z kakaových bobů neměl s dnešní čokoládou nic společného. Původní nápoj byl hořký a kořeněný, často s přídavkem mleté pálivé papriky. Tu si Evropané zvykli nahrazovat vanilkou a později, po objevu cukrové třtiny, také cukrem.

Průmyslová výroba čokolády

První „čokoládovna“ otevřela své brány roku 1657 v Londýně, ale rozmach průmyslového zpracování kakaových bobů musel počkat až na průmyslovou revoluci. Roku 1780 v Bristolu otvírá Joseph Storrs Fry manufakturu na zpracování kakaové hmoty. Další průkopníci následovali hlavně ve Francii, Švýcarsku a Holandsku.

Roku 1830 přišla na svět čokoláda s oříšky, 1847 vznikla čokoláda ve formě tabulky, 1876 si zákazníci mohli pochutnat na mléčné čokoládě, 1899 Philippe Suchard uvádí na trh čokoládu Milka, kolem roku 1900 nastal čas čokoládových tyčinek. Z této doby pocházejí i další světoznámé značky, jako Nestlé, Cadbury nebo čokoláda Toblerone, pojmenovaná podle svého majitele Jeana Toblera.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies