Historie antikoncepčních pilulek

Historikové se shodují v tom, že antikoncepční pilulka měla na lidstvo větší dopad než Einsteinova teorie relativity nebo vynález jaderné bomby. Zcela změnila tradiční pozici ženy ve společnosti a rodině. Heslo „osvobození ženy“ už není jen prázdnými slovy, ale realita, kterou je třeba brát na vědomí.

Prsty vkládající do úst pilulku

Počátky antikoncepční pilulky

Průkopníky na poli ženské antikoncepce byli před 4000 let př. n. l. staří Egypťané, kteří používali kužel z umletých jadérek granátových jablek a vosku. Granátová jablka obsahují přírodní estrogen a mají podobný účinek na ovulaci jako moderní pilulky - jen zdaleka ne tak účinný, o čemž se mohla přesvědčit nejedna Egypťanka na vlastní kůži.

Už v roce 1091 je prokázáno, že menstruace souvisí s hormony produkovanými mozkem a vaječníky.

Ve 20. a 30. letech výzkumy pokračují. Roku 1929 se německému biochemikovi Butenantovi podařilo izolovat první ženský sexuální hormon, estron. O deset let později je mu udělena Nobelova cena za chemii.

Ve 30. letech 20. století se americkému vědci Russelu Markerovi podařilo extrahovat přírodní progesteron z divokého jamu, volně rostoucího v Mexiku, ale farmaceutické firmy nový objev tenkrát nezaujal.

O pár desetiletí později, roku 1956, Gregory Pincus a John Rock prokázali potlačující účinek progesteronu na ovulaci.

Zrod antikoncepční pilulky

Práci na výzkumu antikoncepčních pilulek zahájili Gregory Pincus a Min Chueh Chang na podnět průkopnice plánovaného rodičovství Margaret Sanger a za finanční podpory Katharine McCormick, bohaté dědičky a sufražetky. Základní princip antikoncepční pilulky spočívá v simulaci hormonálního stavu stejného jako u těhotných.

První testy proběhly v Portoriku, protože americká vláda odmítla dát svůj souhlas k pokusům na americké půdě, a zúčastnilo se jich 60 000 žen. Povolení vstoupit na americký trh dostaly pilulky 9. května 1960. Už od začátku 60. let se začaly šířit i do evropských zemí (1961 zavedeny ve Velké Británii, 1967 ve Francii).

Zpočátku byly dostupné pouze vdaným ženám, později je mohly užívat i svobodné. To pochopitelně nezůstalo bez odezvy církve. V roce 1968 papež Pavel VI. v encyklice Humanae Vitae znovu definuje postoj katolické církve k otázkám manželství a regulace porodnosti. Ale pro mnoho věřících už je pozdě: propast mezi katolickou doktrínou a praktickým životem se neustále prohlubuje.

Sex je náš

Sexuální revoluce propuká na Západě koncem 60. a začátkem 70. let jako důsledek sexuální emancipace žen. Zahájila ji už výroba latexových kondomů ve 30. letech, účinná léčba sexuálně přenosných nemocí, především syfilitidy, díky objevu antibiotik, a rozšíření antikoncepce - nitroděložní tělísko je vynalezeno roku 1928 a antikoncepční pilulka objevena v 50. letech.

Společenský dopad antikoncepčních pilulek

Dá se říci, že 60. a 70. léta svým uvolněným postojem k sexu předznamenala konec patriarchátu, otevřela diskusi na téma potraty a detabuizovala sex lesbiček a homosexuálů, kteří se začali hlásit o svá práva. Skončila doba, kdy žena byla sexuálně závislá na svém partnerovi a běžnou normou byly rodiny s pěti a více dětmi.

Teď to byla ona, kdo rozhodoval o tom, kdy chce mít děti, s kým, a hlavně - kolik. Žena se díky pilulce může svobodně rozhodnout mezi mateřstvím a kariérou. Sex už neslouží jen k plození potomků, ale je zdrojem slasti bez strachu z nechtěného otěhotnění.

Dá se říct, že pokud jde o dějiny ženské emancipace, hlavním mezníkem je právě vynález antikoncepční pilulky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies