Hádejte se kultivovaně

Říká se, že hádky jsou kořením života. Máte stejný názor? Jaké zkušenosti s nimi máte vy? Hádky se skutečně dají řešit kultivovaně.

Muž křičící na ženu

Jakým způsobem řešíte hádku Vy?

Mnozí z Vás by je přesto úplně vynechali a pokusili se každý problém řešit okamžitě a to kompromisem, aniž by došlo k sebemenšímu střetu. Všichni ale víte, že to zkrátka není možné. Lidé jsou vyčerpaní a mají příliš starostí. Pak stačí malá jiskřička a oheň je na světě. Někteří se však hádají naprosto účelně, což vede k totálnímu selhání pokusu vyřešit problém v klidu. Podobného člověka si držte dál od těla, jinak zbytečně riskujete psychické týrání.

Někdo si při hádkách vystačí s burácejícím hlasem, jiní s oblibou používají ponižovací prostředky, další k tomu přidají vulgarismy a často se vyskytne i fyzické násilí. V mnoha případech nejsou oběťmi pouze slabší jedinci, kteří si nedokáží prosadit svůj názor, ale i děti, které musí celý proces sledovat. V lepších případech si odnesou pouze mylné ponaučení, že divoká hádka je zcela normální, v horších pak trvalé psychické následky a strach.

Domluva je jako lék

Nelze souhlasit s partnerem, když máte na určitý problém jiný názor. Vyříkejte si to, ale v klidu. Nejlepším způsobem, jak takový proces zajistit, je domluva. Vymyslete společná pravidla, ve kterém okamžiku byste měli oba šlápnout na brzdu, nežli se ve Vás zvedne adrenalin. A pokud je pozdě, máte vztek a rádi byste se vykřičeli, upozorněte svého partnera, vyjděte ven a běhejte. Fyzická zátěž Vás těchto pocitů zbaví.

Pokud nechcete, aby Vás někdo při výměně názorů ponižoval nebo jinak psychicky trápil, ani Vy se k takovému postupu neuchylujte. Nemůžete očekávat, že vyslovíte vše co máte na srdci s jistou ironií a Váš protějšek to bude akceptovat a snášet bez jakékoliv, pro vás záporné odezvy. To samé platí o Vašem partnerovi a jestliže s Vámi takto zachází, řekněte mu, že Vám to ubližuje. Jistě najdete společné východisko, jak podobným situacím předejít.

Ze všeho nejdůležitější je však kompromis. Každý tvor na této planetě má specifické vlastnosti a požadavky a málokdy se najdou dva stejní lidé, se stejnými názory a se stejnými zájmy. Vaším hlavním cílem by mělo být nalezení středu, který nikdo z vás úmyslně nepřekročí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies