Ekomóda - návrat k přírodě

Poslední dobou se čím dál tím více prosazují textilie z přírodních látek, které nepoškozují zdraví ani životní prostředí. Na mnoha módních přehlídkách návrháři dokazují, že šaty z přírodních vláken zdaleka nemusí být nudnou záležitostí.
Žena prohlížející si oblečení
Ekomódu propaguje především Paříž, módní mekka. O ekonomické uvědomnění usilují i mediální hvězdy jako např. irský zpěvák Bono ze skupiny U2. Ekonomické módní kolekce se šíří do celé Evropy.

Podmínky pro udělení "titulu" ekotextilie

Textilie zahrnuté do tzv. ekomódy musí splňopvat řadu podmínek. Nejedná se jen o škodlivé látky, které nesmí textilie obsahovat, ale také o celý výrobní cyklus. Patří zde např. životní a mzdové podmínky pracovníků (nesmí být využívána dětská práce), množství vzniklých odpadů a celkové zatížení životního prostředí, druh použitého barviva ap.

Nepříznivé faktory pro ekomódu

Ekotextilie dnes tvoří zhruba pět procent z velkového množství textilií a tento počet neustále roste. Zadržujícím faktorem je bohužel skutečnost, že lidé stále ještě dávají přednost ceně před ochranou životního prostředí a že mnozí výrobci produkují ekotextilie ve fádní podobě.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies