Dieta pro diabetiky

Léčba diabetu, tedy cukrovky, nespočívá jen v užívání léků, ale především také ve správné životosprávě. Každý diabetik by se měl řídit zásadami, co jíst v jakém množství a co naopak ne.
Chleba obložený šunkou a zeleninou s porcí jahod a sklenice vody
Správná výživa je základem léčby diabetu. Lidské tělo cukrovkáře potřebuje k pokrytí svých energetických potřeb vyvážený poměr tří základních živin: sacharidů, tuků a bílkovin.

Sacharidy neboli cukry

zvyšují krevní cukr a je nutné být při jejich příjmu opatrní. Vstup cukru do krve nastává různou rychlostí. Glukóza a řepný cukr se dostávají do krve velmi rychle, jsou proto pro diabetiky nevhodné. Pomalu přestupující cukry jako je např. fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný cukr) a umělá sladidla jsou vhodnější. Doporučený je pro diabetiky také škrob obsažený v obilovinách, luštěninách, bramborech, rýži, chlebu a těstovinách.

Tuk

slouží jako dodavatel kalorií a obsahuje mnoho vitaminů. Pro diabetiky jsou však vhodné spíše nenasycené mastné kyseliny obsažené v dietních margarínech a rostlinných olejích.

Bílkovina

je tvořena z aminokyselin, kterých je většinou v těle diabetika nedostatek. Poměr bílkovin živočišného a rostlinného původu ve stravě diabetika by měl být 1:1. Zdrojem živočišných bílkovin je např. maso, mléko a mléčné býrobky (raději nízkotučné). Rostlinné bílkoviny najdeme v luštěninách, obilninách, ořeších, v pečivu a bramborech. Pro svůj příznivý vliv na hladinu krevního cukru je důležitá také vláknina. Vlákninu obsahují výrobky z obilí, celozrnné produkty, saláty, syrová rostlinná strava, zelenina, ovoce, luštěniny.

Četnost a množství jídel diabetika

Diabetik by měl pít hodně tekutin a jíst malé porce častěji, i šestkrát za den. Velké porce mohou vést k nadměrně vysoké glykémii, vynechání jídla může zase způsobit hypoglykemický stav.
Rizikové je pro diabetiky přejídání, nadbytek tuků ve stravě, nedostatek pohybu a fyzické aktivity vůbec.

Další důležité zásady pro diabetika

Nejdůležitějším omezením v diabetické dietě je snížení příjmu tuků a soli. Omezení bílkovin se vyžaduje při nedostatečnosti ledvin diabetiků. Diabetické stravovací návyky jsou současně prevencí proti srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím.

Zakázané potraviny:

tučné mléčné výrobky, žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, alkohol, moučníky, sladkosti a solené pochoutky.

Doporučné potraviny:

rostlinný olej, margaríny, nízkotučné mléčné výrobky, telecí, vepřové nebo jehněčí maso, kuře, králík, krůta, všechny druhy ryb i zeleniny, ovoce (malé množství), celozrnné pečivo.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies