Dieta při onkologickém onemocnění

I vy můžete předejít onkologickému onemocnění - prevencí je konzumace ovoce, zeleniny a dostatku vlákniny. Největší protektivní účinek má ovoce a zelenina v syrovém stavu.

Směs zeleniny a ovoce

Dieta při onkologickém onemocnění

Význam ovoce a zeleniny

Význam ovoce a zeleniny v rámci prevence nádorů je čím dál častěji zdůrazňován. Příjem poživatin musí být co nejpestřejší.

Je potvrzen vliv zeleniny a ovoce na snížení rizika vzniku nejen nádorů žaludku, tlustého střeva a rekta, ale také nádorů dýchacích cest, močového měchýře či pankreatu. Různé druhy ovoce a zeleniny obsahují různá množství jednotlivých chemoprotektivních látek.

Například brukvovitá zelenina obsahuje kromě relativně vysokých množství vitaminu C také značné množství indolových látek, které se podílejí na detoxikaci mnoha kancerogenů.

Význam luštěnin

Luštěniny jsou nejen vhodným zdrojem bílkovin a vlákniny, ale dokáží snížit syntézu DNA. Chrání střevní sliznici před poškozením. Sojové boby maji vysokou proteinovou hodnotu, obsahují velká množství inhibitorů proteáz, čímž brzdí proces nádorové transformace.

Luštěniny a v nich obsažené látky

Nejvhodnější potraviny při onkologické dietě

Z hlediska obsahu vitaminu E

Kapusta, rýže, hrách ovesné vločky, hrubá mouka. Vysoký obsah mají sójová mouka, vlašské ořechy, vejce, máslo a sýry.

Z hlediska obsahu vitaminu C

Ovoce a zelenina v syrovém stavu, nejvyšší obsah mají: jahody, křen, kiwi, zelí červené grapefruity, rybíz černý, paprika zelená, zelí bílé, pomeranče.

Z hlediska obsahu vlákniny

Ovesné vločky, fazole, hrách, chlép typu Knacke Brott, celozrnný chléb, těstoviny z celohodnotnější zrnné mouky a hlavně jablka svým obsahem rozpustné vlákniny - pektinu.

Z hlediska obsahu energie, bílkovin a tuků

Luštěniny, ryby, tvaroh, kuře.

Rizikové potraviny z hlediska poměru energie, bílkovin a tuků

Máslo, sádlo a podobné tuky, tučné sýry, bílé a sladké pečivo, mleté maso, uzeniny, tvrdý alkohol.

Ideální strava při onkologické dietě

Strava musí být při onkologické dietě co nejpestřejší s vysokým podílem syrových potravin (ovoce, zeleniny, cereálních výrobků) a s malým podílem rizikových potravin, obsahujících však některé důležité látky (máslo, vejce, sýry). Rizikové potraviny ze své stravy úplně vynechte.

GESAVIT 10® - naděje pro pacienty s onkologickým onemocněním

Po více než pětileté studii českých i zahraničních vědců byla prokázána schopnost látky Biocol snižovat možnost vzniku i růstu nádorů tlustého střeva, mléčné žlázy a tračníku. Účinná látka Biocol je nyní součástí preparátu Gesavit 10®. Preparát lze užívat preventivně i při výskytu onkologických potíží včetně rakoviny tlustého střeva. Gesavit 10® aktivně ničí nádorové buňky, pomáhá pacientům během chemoterapie i po chemoterapii. Gesavit s účinnou látkou biocol rovněž příznivě působí na funkci trávicího traktu, posiluje obranyschopnost a správný chod organismu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies