Dětství - vývoj dítěte

Pod pojmem dětství se rozumí doba od narození dítěte přibližně do jeho dvanácti let. Během tohoto období dítě roste, rozvíjí se jeho orgány, učí se mluvit, chodit, číst a žít ve společnosti ostatních lidí.
Chlapeček natahující ruku

3 období dětství

1. období - novorozenec

Novorozenecké období trvá do jednoho měsíce od narození. Dítě Vám zpočátku nebude připadat tak, jak jste si představovali. Můžete pozorovat různá červená znaménka, skvrny a nepravidelnosti. Vše se však do několika dnů upraví. Již od prvních dnů dítě vnímá okolí, vydává různé hrdelní zvuky, reaguje na světlo.

2. období – kojenec

Kojenecké období trvá od jednoho měsíce do dvou let dítěte. Takové pokroky, jaké dítě udělá v tomto období už nikdy jindy neudělá. Naučí se otáček, zvedat, vzpřímit hlavičku, sahat po věcech, lézt po čtyřech, chodit, samotně sedět, bere to co je v jeho blízkosti, převalovat se, smyslově vnímat.

3. období – dětský věk

Dětský věk probíhá od dvou do dvanácti let. Dítě se rychle vyvíjí a je čím dál samostatnější. Nerozvíjí se však jen po stránce fyzické, ale i psychické – začíná poznávat lidi, kteří kolem něj žijí.

Tělesný růst dětí

Dítě nejvíce roste do tří let života. Zhruba dvacet centimetrů během prvního roku a deset centimetrů během druhého roku. Každý další rok, až do svých dvanácti let, dítě vyroste asi o čtyři až pět centimetrů.

Svaly, kosti a jiné orgány dětí se nevyvíjejí současně a ani stejnou rychlostí. Třeba pro mozek jsou nejdůležitější první roky života.

Mezi šestým a třicátým měsícem vyroste dítěti dvacet mléčných zubů, ty však kolem šestého roku vypadají. Kolem třinácti let má už dítě 28 stálých druhých zubů.

Co dítě v dětství potřebuje

V dětství rostou velmi rychle především kosti. Proto je nutností poskytnout dítěti mléko a mléčné výrobky, které obsahují vápník důležitý pro pevnost a stavbu kostí. Tělo dítěte potřebuje také dostatečné množství energie, což znamená, že je třeba dbát na hodnotnou a vyváženou stravu. Samozřejmě že pro správný vývoj dítěte není nutné jen jídlo, ale i dostatek lásky a dobré vztahy s ostatními vrstevníky i dospělými.

Děti a jejich práva

Protože děti na celém světě potřebují ochranu, byla sepsána Úmluva o právech dítěte. Tato úmluva pojednává o nutnosti ochrany práv dítěte a státy, které ji podepsaly, musí jeho ustanovení dodržovat.


Některá základní práva dětí:

  • Právo žít se svými rodiči
  • Právo na zdraví
  • Právo na vzdělání
  • Právo na kulturu
  • Právo na odpočinek
  • Právo na volný čas
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies