Dětské kočárky – v čem bezpečně vozit dítě?

Vybrat správný kočárek je stále obtížnější, protože trh je nasycen celou škálou typů dětských kočárků a výrobci se předhánějí v tom, aby nám ukázali další zaručenou novinku. Na co se při vybírání kočárku zaměřit?

Dítě sedící v kočárku

Jaké požadavky na kočárek máte?

  • Předtím než navštívíte prodejnu, je vhodné si odpovědět na pár otázek, které vám napoví po jakém typu kočárku sáhnout.
  • Podle designu dětských kočárků toho moc nepoznáte, protože jednotlivé funkce a vlastnosti oceníte až srovnáváním.
  • Kde budete nejčastěji s kočárkem jezdit – ve městě nebo v terénu? Terén vyžaduje jinou konstrukci kočáru a velká kola.
  • Budete často jezdit městskou hromadnou dopravou nebo autem? Pak vás bude především zajímat váha kočárku a jeho skladovatelnost.
  • Budete potřebovat prodloužený široký kočárek, nebo vám stačí běžný?
  • Budete dítěti kupovat kočárek podle toho, jak s ním bude růst, nebo si přejete vícekombinaci, která s dítětem poroste? Děti se vám totiž časem pronesou a kočárek bude třeba...

V jakém kočárku dítě vozit?

Existuje několik typů kočárků, které se rozlišují nejen podle toho, jaké funkce nabízejí, ale také podle toho, jak staré děti (a jak dlouho) je budou vozit. Rozhodně se neřiďte jen atraktivním designem kočárku, líbivým vzorem a barvou potahů nebo vyšší cenou, která neznamená lepší kvalitu. V obchodě pak budete moci vybírat „z galerie” dětských kočárků: k mání jsou klasické hluboké kočárky, sportovní kočárky, troj a více kombinace, tříkolky, golfky, kočárky s velkými koly, nafukovacími koly apod.

Klasické hluboké kočárky povozí dítě něco přes půl roku

V klasickém hlubokém kočárku vydrží dítě jen půl roku až devět měsíců, pak se budete muset poohlédnout po sportovní verzi kočárku. Výhodou hlubokých kočárků je větší korba než u kombinovaných kočárků. Velikost korby je nutné mít na zřeteli tehdy, máte-li větší dítě nebo budete-li dítě vozit přes zimu, pak bude třeba více místa pro teplejší oblečení a pro fusak. Hluboké kočárky bývají obvykle nejen prostornější, ale také těžší. Přesto zůstává jejich privilegiem také to, že se dobře houpou, a to se malým miminkům opravdu zamlouvá. 

Kombinované kočárky jako kompromis – vše v jednom

Na trhu je celá řada kombinovaných kočárků, které se snaží nabídnout za jedny peníze kompromis: něco z hlubokého kočárku a něco z kočárku sportovního. Takový kočárek pak může s dítětem růst až do doby, kdy kočárek přestane potřebovat. Kočárek splňuje parametry pro ležení i pro sezení. Kombinované kočárky mají obvykle vkládací tašku pro novorozence, která se dá posléze vyjmout a tím se zvětší korbička. Až dítě začne sedět, je možné přestavět kočárek na sportovní variantu. Některé kočárky však mají jen přenosnou tašku a pak už jen přestavitelnou konstrukci.

Sportovní kočárky pro druhé období dítěte

Kočárek sportovního typu je aktuální zejména pro dítě, které dosáhne půl roku. Sportovní varianta kočárku se nabízí po klasickém hlubokém kočárku. Do popředí se dostává zejména odpruženost kočárku a nafukovací velká kola, které jsou pro sportovní variantu typická. Kočárek by měl být prostorný, protože se v něm může dítě vozit až do tří let. V tomto období je dítě velmi zvídavé a vnímavé, proto je vhodné se vybavit také překlápěcí rukojetí. Ta je vhodná nejen k boji proti slunečním a povětrnostním vlivům, ale také pro poznávání okolního světa. Dítě totiž později ocení výhled „čelem do světa”.

Golfové hole pro dítě, které už sedí a chodí

Golfové hole se dají koupit buď úplně jednoduché pro dítě, které už dobře sedí a chodí nebo lepší golfové hole jako polohovací kočárek, v němž se dítě může i pohodlně vyspat – mají zpevněná záda, stříšku, odpružená kola, polohovací opěrku zad a nohou a další vybavení. Golfové hole jsou vhodné k popojíždění, protože jsou lehké a skladné.

Speciální konstrukce jsou stále oblíbenější

Kočárek se už nemusí pohybovat jen na čtyřech kolech, ale je možné volit také speciální konstrukce na třech či šesti kolech. Stále oblíbenější tříkolky se však mohou hůře ovládat v terénu, protože záleží na tom, jaká je rozteč koleček a jak jsou kolečka precizně vytvořeny. Pohodlí jízdy dodá přední natáčecí kolo, které však není podmínkou. Pozor však na jednotlivé typy, protože existují mezi nimi rozdíly ve stabilitě. Šestikolka má na jedné nápravě dvě větší kola a na druhé čtyři menší, otočné s aretací. Stále oblíbenější jsou také lehké podvozky, ke kterým můžete střídavě používat korbu, sporťák a autosedačku.

Na co se při výběru dětského kočárku soustředit

Kola

Univerzálnější jsou velká kola nafukovací, která zvládnou i obtížnější terén. Menší pevná kola jsou vhodná jen do města na rovné plochy.

Rozměry a dno korby

Dítě tráví v hluboké korbě zhruba 6 až 7 měsíců. Větší korba je třeba zejména v zimě, kdy nároky na prostor dítěte stoupají. Nepodceňujte také dno korby, které by mělo být hladké a rovné.

Možnost houpání

Možnost houpání je důležitá zejména v prvním období dítěte, kdy se houpáním dítě může utišit. Houpání napomáhají dobře odpružená nebo nafukovací kolečka, nebo houpací konstrukce podvozku kočárku.

Přehazovací a polohovací rukojeť

Polohovací rukojeť není rozmazlenost, protože díky ní se kočárek stává skladnější a je možné upravit také výšku rukojeti. Přehazovací rukojeť se ocení zejména tehdy, chceme-li dítě vozit čelem do světa nebo pokud chceme čelit povětrnostním a slunečním podmínkám.

Skladnost a hmotnost kočárku

V obchodě si vyzkoušejte, zda se kočárek dá celý složit a jak. Podle toho, jak dobře se dá konstrukce složit a kolik zabere místa, se hodnotí skladovatelnost kočárku např. pro přepravu v autě. Hmotnost kočárku není také zanedbatelná: s příliš těžkým kočárkem se špatně manipuluje a není vhodný pro přepravu městskou hromadnou dopravou. Ještě navíc pokud máte zdolávat schody…

Stabilita kočárku

Stabilita je důležitá u všech typů kočárků. Zejména děti starší půl roku se mohou naklánět a vrtět a tím mohou stabilitu ohrozit. Stabilita kočárku se může horšit také při větší zátěži zavěšené na rukojeti (tašky s nákupem) nebo při opomenutí použít bezpečnostní popruhy, které jsou pro bezpečnost dítěte nezbytností.

Brzdy kočárku

Pořádně si překontrolujte brzdy, protože ne vždy jsou dobře řešeny. Některé plastové brzdy mají dokonce tendenci uvolňovat se. Brzdy mohou být zvlášť na každém kole nebo spojené na celé nápravě. Pokud má kočárek polohovací rukojeť, měly by být brzdy na obou nápravách. Některé kočárky mají dokonce kotoučové brzdy a brzdy ovládané přímo na rukojeti, které mají své přednosti zejména při sjíždění prudkého kopce.

Údržba kočárku a zvolené materiály

Ověřte si, zda je kočárek omyvatelný a materiál je zvolen tak, že ho je možné vyjmout a přeprat. Potahované materiály by měly být atestované. Nepromokavá úprava má také přednosti.

Polohování opěrky zad a nohou

Polohování je nezbytné zejména u kombinovaných, sportovních kočárků a u golfových holí. Záda kočárku by měla jít polohovat plynule nebo v několika polohách. Stejně tak je důležitá délka a polohování opěrky pod nohami, která se dá nastavit podle výšky dítěte.

Upínací pásy

Většina dnešních kočárků je vybavena upínacími pásy, které mohou být tříbodové či pětibodové. Mezi nejbezpečnější patří pětibodové upínací pásy.

Příslušenství ke kočárku

Ke kočárku je možné dokoupit mnoho doplňků, ale neprohloupíte, pokud si pořídíte už poměrně vybavený kočárek. Tím můžete dokonce hodně ušetřit, protože kočárek bez příslušenství může nakonec stát více. Budete potřebovat pláštěnku, tašku na rukojeť, dále můžete pořídit síťku proti hmyzu, slunečník, držák na láhev, nánožník a jiné vymoženosti.

Než vyjedete s novým kočárkem

  • Kočárek je dnes módním zbožím, ale nenechte se zlákat exkluzivitou vzhledu, důležitá je funkčnost a bezpečnost. Také materiál látek a jejich barevnost a potisk odpovídá módním trendům – dnes už se tak nerozlišují kočárky pro holčičky a kluky. (Nyní na podzim je moderní červeno-černá, béžovo-zelená a zeleno-oranžová kombinace).
  • V obchodě nikam nespěchejte, projděte si více druhů kočárků, nechte si vše vysvětlit a hlavně si kočárky prakticky vyzkoušejte. Ani dvouhodinová návštěva vás nezavazuje k nákupu.
  • Nezapomeňte vyzkoušet stabilitu kočárku, prohlédněte všechny spoje, nýty, pérování, brzdy, kvalitu koleček. Projděte si vnitřní prostor kočárku a zjistěte, jestli se tam nevyskytují nějaké vyčnívající části, o které by se dítě mohlo poranit.
  • Není pravda, že dražší modely kočárků musí být kvalitnější, ale mohou mít dobrý servis.
  • Ještě v prodejně zjistěte, zda kočárek nemá nějaké omezení (např. maximální hmotnost).
  • Ke kočárku musíte dostat český návod k obsluze.
  • Některé obchody dokonce nabízejí při reklamaci zapůjčení jiného kočárku, a to je velkou výhodou.
  • Správná volba kočárku se však plně potvrdí v „každodenním terénu”. 
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies