Děti versus jesličky, školka a škola

Nástup do jesliček, mateřské školky nebo základní školy bývá pro dítě zlomovým okamžikem jeho života. Víme, které instituce jsou vhodné právě pro vaše dítě a jak mu můžete pomoci v adaptaci na nové prostředí.
Holčička hledí na chlapečka s otevřenou pusou

Jesličky – staronový trend

Jesličky byly trendem zejména v 90. letech, dnes zbylo z původního množství asi 5%. Vznikají ale nová, většinou soukromá zařízení a maminky začínají opět jejich služeb bohatě využívat. Jedná se především o matky, které nechtějí přijít o svou kariéru, nebo ty, které musejí nastoupit do práce, aby měly jak splácet už tak dost vysoké hypotéky. Důvodem může být také to, že finančně nejvýhodnější je kratší, dvouletá mateřská.

 

Jak se na jesličky dívají psychologové? Podle nich by dítě do druhého roku věku mělo zůstat s rodiči. Teprve poté je možné uvažovat o jesličkách. Dítě se zde naučí samostatnosti – najednou mu s oblékáním a se stravováním nepomáhá maminka, což je ku prospěchu jeho vývoje. Také přechod do mateřské školky pak bývá bezproblémovější.

Mateřská školka – příprava na školu

Doprovázení dítěte do školky obvykle provází také pláč. Dítě chce zůstat s rodiči a těžko si zvyká na nové prostředí. Jak mu situaci ulehčit? Seznamte jej nejdříve s budovou školky – běžte se projít, zastavte se u pískoviště a ponechejte dítě, ať si chvíli hraje. Se zaujetím mu vyprávějte, co jej ve školce čeká, aby se mělo na co těšit. Je dobré dávat dítě do školky dříve, než začnete chodit do práce, ponechat jej ve školce první dny jen krátce a postupně dobu pobytu prodlužovat.

 

V mateřské škole se dítě naučí disciplíně a sociálnímu cítění. Naučí se spolupracovat s dětmi a přechod na základní školu je pak pro něj také obvykle snažší.

Základní škola – důležitý životní krok dítěte

Nástup na základní školu, to je zásadní zlom v životě dítěte. Chcete mu adaptaci v novém prostředí ulehčit? Můžete. Pomáhejte dítěti obohatit slovní zásobu (čtěte jim pohádky, vyprávějte příběhy), veďte jej k samostatnosti (předškolák by měl zvládat věci jako je zavazování tkaniček, umývání rukou, stravování apod.), umožňujte mu co možná nejčastější kontakt s ostatními dětmi. Jakmile začne domů nosit první úkoly, podílejte se na nich také. Buďte trpěliví, chvalte jej za úspěchy a za neúspěchy příliš nekritizujte!

Více na téma děti a škol(k)a:

Dítě a školka – ano či ne?

Angličtina – začněte už od školky

Předškoláci – co by měli umět

Než půjde dítě poprvé do školy

Vysvědčení – důvod k obavám?

Šikanu děti často nepřiznají

Záškoláctví


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies