Chraňte své oči před sluníčkem

Před slunečními paprsky je potřeba chránit nejen pokožku, ale také své oči a to pravidelným nošením vhodných slunečních brýlí. Ovšem nejsou brýle, jako brýle. Poradíme vám, jak sluneční brýle správně vybírat, ale byly nejen módním doplňkem, ale také vhodnou ochranou.

Černé sluneční brýle

Do slunečních brýlí se vyplatí investovat

Sluneční brýle, které se prodávají na tržnici, sice vypadají stylově, avšak doporučujeme se jim zdaleka vyhnout. Jsou to pouze módní doplňky, které s ochranou očí nemají nic společného (i když je na nic nálepka, že mají UV filtr, neznamená to, že vaše oči skutečně ochrání). Do kvalitních slunečních brýlí se tedy vyplatí investovat, protože svůj zrak ničím nahradíte! Sluneční brýle nejvyšší kvality naleznete v očních optikách, kvalitní pak v obchodech se sportovními potřebami. Nabídka kvalitních brýlí je skutečně pestrá, nemusíte se tedy bát, že byste nenašli ty, které by vám padly skutečně do oka.

Podle čeho vybírat sluneční brýle?

UV filtr

Hlavní prioritou při výběru slunečních brýlí by měl být funkční UV filtr, proto dejte přednost takovým, které jsou opatřeny UV filtrem s hodnotou 400. Sluneční brýle opatřené takovým filtrem jsou schopny zachytit až 99 % škodlivého slunečního záření (UVA, UVB i UVC záření). Čím nižší UV filtr u brýlí zvolíte, tím více své oči vystavujete riziku jejich poškození.

Sklo nebo plast

Vybrat si můžete sluneční brýle s čočkami nejen ze skla, ale také z plastu, které mají oproti těm skleněným hned několik výhod. Kromě toho, že mají příznivé optické a ochranné vlastnosti, nabízí také možnost aplikace velkého množství dodatečných úprav. Díky tomu mohou být čočky maximálně přizpůsobeny vašim potřebám. Navíc jsou plastové čočky odolnější, dobře chrání před UV zářením a jsou až o 50% lehčí, než čočky skleněné.

Intenzita zabarvení čoček

Při výběru věnujte pozornost také intenzitě zabarvení čoček.Vybrat si můžete z 5 stupňů normalizovaných kategorií slunečního filtru, které jsou značeny číslicemi od 0 do 4. Univerzálním a nejpoužívanějším slunečním filtrem je č.3.

Zabarvení čoček

Zabarvení čočky vybírejte podle toho, pro jaký účel brýle kupujete. Hnědé nebo kouřové čočky jsou vhodné na ochranu před ostrým sluncem, oranžové čočky jsou vhodné zase pro sport. Velmi oblíbené jsou v poslední době i tzv. gradientní čočky, u kterých tmavá horní část plynule přechází do světlejší.

Konstrukce

Neméně důležitá je také konstrukce slunečních brýlí. Brýle by vás neměly při zkoušení nikde tlačit (na spáncích ani na nose) a ani řasy by se neměly dotýkat čočky, protože nošení takových brýlí by bylo nepříjemné. Sedí-li vám, pak tvar a barva obrouček už je jen na vašem osobním vkusu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies