České objevy a vynálezy

Ačkoliv je Česká republika země malá, množstvím významných objevů a vynálezů zdaleka převyšuje některé velké země. Ne nadarmo se říká: „Zlaté české ručičky..“ Seznamte se s nejvýznamnějšími českými objevy a vynálezy!
Aplikace kontaktní čočky

Plastickou chirurgii vymysleli Češi

Málokdo ví, že plastickou operaci vymysleli Češi, ne Američané, kde se jen tento lékařský obor nejvíce zpopularizoval. Dámy, které prošly rukama plastických chirurgů, tak ve skutečnosti mohou poděkovat profesorům Františkovi Burianovi a Arnoldovi Jiráskovi, kteří založili první oddělení plastické chirurgie na světě v roce 1927. Tehdy se ale zabývali pouze vážnými a vrozenými vadami jako jsou rozštěpy, popáleniny apod. Redukce vrásek či operace prsou sebou přinesla až současnost.

Češi a nanovlákna

Dalším z významných českých vynálezů je technologie pro výrobu nanovlákenných materiálů, které se využívají hlavně v medicíně. Z nanovláken, která jsou viditelná pouze pod mikroskopem, se vyrábějí náplasti a obvazy, schopné se samy dezinfikovat. Takovým obvazem neprojde žádný vir ani bakterie, potřebné molekuly kyslíku ale ano.

Kostkový cukr

Dalším objevem Čechů, konkrétně ředitele dačických rafinérií Jakuba Kryštofa Rada, je kostkovaný cukr. Do poloviny 19. století se vyráběl pouze ve formě cukrových homolí. Proto byla také kostka cukru zvolena jako symbol předsednictví v EU.

Kontaktní čočky

Pokud nosíte kontaktní čočky, možná ani nevíte, že jejich vynálezcem byl také Čech – konkrétně český vědec Otto Wichterle. Vynalezl kontaktní čočky ze skla, které ale dráždily oční sítnici. Na základě tohoto vynálezu později vyrobil kontaktní čočky takové, jak je známe dnes, pan William Feinbloom. Otto Wichterle objevil také silon.

Barevné fotografie a nešťastný osud vynálezce

Do roku 1905 se vyráběly pouze černobílé fotografie. Karel Schinzel, narozený v Bruntále, ale přišel na postup zhotovení barevných fotografií a nechal si jej patentovat. Jeho objev se brzy rozkřikl po celém světě a Schinzel začal pracovat pro firmy jako je např. Kodak a postupně vytvořil více než 20 patentů. Nakonec se usadil ve Vídni, kde mu bohužel byla za války zničena výzkumná laboratoř včetně všech zápisků a výkresů. Schinzel oslepl a dále se výzkumné činnosti nemohl věnovat.

Další české objevy a vynálezy

Bleskosvod

Za existenci bleskosvodů vděčíme vynálezci Prokopu Divišovi. V roce 1754 sestrojil první uzemněný bleskosvod na světě.

Krevní skupiny

Krevní skupiny objevil český lékař Jan Janský již v roce 1907, jeho objev byl ale americkou lékařskou komisí uznán až o 14 let později, krátce po jeho smrti.

Lodní šroub a buzola

Pamatujete si scénu, kdy se ve filmu Titanic Rose v podání Kate Winslet naklání, aby si údajně mohla prohlédnout lodní šroub? Od teď budete možná tuto scénu vnímat jinak. I tuto věc totiž vynalezli zlaté české ručičky – tentokrát se činil stavitel Josef Ressel, který má na svém kontě také vynález buzoly.

Remoska

Elektrickou troubu s ohříváním ve víku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta. V roce 2001 byla zvolena vynálezem roku. 

Další zajímavosti z rubriky

Gerontooblek aneb Na pár minut starcem...

Lidské mutace - mohou za to geny?

Sběratelství - co vše se dá sbírat?

Jak mluví lidé po celém světě?

Kuriózní lidské fobie


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies