Mineralfit.cz

Bratislava – město na Dunaji

Kateřina Řehořová
Hlavní město Slovenské republiky je neustále v pohybu. V průběhu celého roku se zde koná řada kulturních akcí, na které se sjíždějí lidé z celé Evropy. Díky vynikající poloze můžete také podnikat rozmanité výlety do okolí.
Základní údaje o Bratislavě
Bratislava leží na Dunaji v jihozápadní části Slovenska. Má přibližně 450 000 obyvatel. Město se dělí na 5 okresů a ty se dále člení na 17 městských částí. Historie Bratislavy
Bratislava vznikla na místě, kde se v minulosti střetávaly nejdůležitější obchodní cesty. Bylo zde významné sídlo Keltů, od 6. století pak bylo město osídleno Slovany. Do roku 1918 byla Bratislava součástí Uherska, později Habsburské monarchie. Roku 1919 se stává hlavním městem Slovenské republiky. Po vzniku samostatné Slovenské republiky (1993) se město stalo také sídlem prezidenta a nejvyšších státních institucí.
Bratislava – středisko kultury Bratislava je střediskem slovenského školství, vědy a kultury. Pravidelně se tu konají známé festivaly jako např. Bratislavské hudební slavnosti, Bratislavská lyra nebo výstava květů Flóra. Je zde více než 20 muzeí a 80 galerií. Do Opery jezdí každý den návštěvníci z Vídně. Bratislavské památky Národními památkami Bratislavy je Bratislavský hrad, hrad Devín, Slavín, budova Academie Istropolitany a budova evangelické školy. Symbolem města je hrad se čtyřmi věžemi a tzv. Nový most, který vede přes řeku Dunaj. Celé historické jádro můžete za krátký čas shlédnout během okružní jízdy vyhlídkovým autíčkem zvaným Prešporáčik. Další turistické cíle
Kromě výše zmíněných památek stojí za to navštívit také tyto historické památky: Dóm sv. Martina Dóm je raritou pro svou 85 m vysokou kostelní věž. Původně byl součástí městského opevnění, několik let sloužil také jako korunovační kostel, o čemž svědčí pozlacená koruna zasazená na samé špici věže Kostel Františkánů Kostel Františkánů na Františkánském náměstí je nejstarším slovenským kostelem (1297). Bratislavská pyramida Budova ve tvaru pyramidy, postavená v letech 1969—84, slouží dodnes jako sídlo Slovenského rozhlasu. Budova je architektonickou raritou. Nový most Most přes řeku Dunaj je dvoupodlažní, více než 430 m dlouhý. Na jeho vrcholu se ve výšce 80 m nachází restaurace. Most získal ocenění Stavba 20. století.
Kam se ještě podívat na Slovensku vyjma Bratislavy
Nejdříve si projděte alespoň kousek z Vysokých Tater a pak si zajeďte odpočinout na termální koupaliště, konkrétně třeba středisko Velký Meder.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.