Dovolená na Slovensku - Vysoké Tatry

Vysoké Tatry patří k nejvyhledávanějším oblastem na Slovensku. Představují ideální podmínky jak pro letní, tak zimní dovolenou. Do Tater se jezdí za vysokohorskou turistikou, horolezectvím, lyžováním, rekreací a za léčbou některých chorob..

Slovenské hory a pokácené stromy

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – charakteristika

Vysoké Tatry patří mezi nejvyšší a nejsevernější pohoří Západních Karpat. Celé pohoří se táhne v oblouku o délce 1 200 km2 a zaujímají rozlohu 260 km2. Nejvyšším vrchem je Gerlachovský štít, který má výšku 2 655 m. n. m. Tatry ukrývají bohaté rostlinstvo a živočichy, které je nutno chránit.

 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – Tatranský národní park


Tatry se mohou také chlubit nejstarším parkem na Slovensku. Jedná se o Tatranský národní park (TANAP) z roku 1948, do něhož se může vstupovat podle návštěvního řádu. TANAP tvoří Západní Tatry spolu s Vysokými a Belianskými Tatrami.

 

 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – turistika

Na území Vysokých Tater je vybudována poměrně kvalitní síť turistických chodníků nejrůznějšího terénu. Túru můžete absolvovat jak do podhorských oblastí, tak do nejvyšších částí pohoří na hřebeny a štíty. Osou turistických cest je tatranská magistrála dlouhá 46 km s červeným značením. Součástí magistrály je i úsek Štrbské pleso (1 355 m) – Popradské pleso (1 500 m). Na této trase najdete informační panely, které jsou zaměřené na význam lesa a celkový ekosystém. Pohyb v horách je spojen s ukázněností turistů, kteří se musí řídit určitými pravidly. Vybírejte túru přiměřenou vaší kondici, držte se značených tras, nevstupujte na místa, kde je to zakázáno a buďte pozorní k místní přírodě.

 

 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – příroda

Příroda ve Vysokých Tatrách je jedinečná. Najdeme tady řadu chráněných rostlin a ohrožených druhů zvířat. Vlivem turistického ruchu jsou ohroženi především kamzíci. Některé zvířata můžete potkat dokonce v blízkosti turistických tras. Spatřit můžete srny, laně, zajíce, lišku.. Dávejte na zvířata pozor zejména v nočních hodinách při jízdě automobilem. 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – vodní vyžití

Ve vysokých Tatrách můžete navštívit některá vodní centra, termální prameny a koupaliště. Aquparky jsou tou pravou zábavou ve vodě!!!

 

 

Aquapark Aquacity Poprad

Toto koupaliště využívá termální křišťálově čistou vodu, která umožňuje koupání téměř v každém počasí a v každém ročním období. Bazény jsou vybavené vodními atrakcemi jako jsou perličková sedadla, perličková lůžka, gejzír, vodní hřib, chrliče, masážní trysky, houpací zvon a pod.

 

 

Aquapark Tatralandia - Liptovský Mikuláš

Tatralandia je největší aquapark na Slovensku. Provoz aquaparku je celoroční díky termální vodě, která je stará několik miliónů let. Areál leží v blízkosti Liptovského Mikuláše, přímo v nádherné scenérii západních Tater.

 

 

Termální koupaliště Vrbov

Ve Vrbově se nachází komplex termálních bazénů, které mají léčivou vodu ovlivňující pohybové ústrojí, revmatismus, ledviny, srdeční, cévní, astmatické choroby apod. Termální koupaliště Vrbov je vybaveno různými typy bazénů.

 

 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – doprava

 

  • Do oblasti Vysokých Tater se můžeme dostat pomocí silniční a železniční dopravy.
  • V Popradu se nachází i letiště, které provozuje mezistátní lety.
  • Přímo v oblasti je výjimečná i lanová doprava.
  • V tatranské oblasti vytváří hlavní dopravní silniční komunikaci cesta Slobody, která lemuje celé úpatí Tater a spojuje všechny tatranské osady od Podbanského až po hraniční přechod Lysú Poľanu.
  • Celá tatranská železnice spojuje úseky Štrbské Pleso - Tatranská Lomnica.
  • Lanová doprava umožňuje přepravu osob do vyšších poloh během letní a zimní sezóny.
  • Nejdůležitější lanovky jsou pozemní lanovka na Hrebienok, kabinková lanovka na Skalnaté pleso a visutá lanovka na Lomnický štít.

 

Dovolená na Slovensku a Vysoké Tatry – cestování a některá města

 

Poprad

Město Poprad představuje vstupní bránu do Vysokých Tater a zároveň je turistickým centrem. V blízkosti Popradu můžete navštívit čtyři národní parky, minerální termální prameny a jeskyně.

Tatranská Lomnica

Tatranská Lomnica se stala ve čtyřicátých letech 20. století sídlem Správy Tatranského národního parku. Nachází se zde muzeum s výzkumnou stanicí a botanická zahrada.

Kežmarok

Kežmarok se nachází v blízkosti Vysokých Tater. Jedná se o region s bohatou historii s množstvím kulturních a historických památek.

Mengusovce

Obec patří do ochranného pásma Tatranského národního parku TANAP. Okolí nabízí krásné výhledy jak na Vysoké, tak na Nízké Tatry.

 

Veľký Slavkov

Veľký Slavkov se stává ideálním východiskem pro návštěvníky Vysokých Tater. Turistům nabízí ubytovaní v moderních zařízeních, ale i v soukromí, v rodinných domech.

 

 

Štrbské Pleso

Patří k nejvýše položeným turisticko-léčebným osadám ve Vysokých Tatrách.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies