Blíží se Velikonoce - svátky jara

Opět se blíží křesťansky nejvýznamnější svátek jara - Velikonoce. Tento křesťanský svátek oslavuje Kristovo zmrtvýchvstání, ale původně jej slavili Židé jako svátky jara. Víte, co se slaví v jednotlivé dny před Velikonocemi?

Velikonoce

 

Velikonoce

 

Každý správný křesťan by měl dodržovat půst a to po dobu 40 dní. Přesněji od Popeleční středy až do Božího hodu velikonočního. Nesmí se jíst těžká masitá a maštěná jídla a také se nesmí konat žádné svatby, taneční zábavy ani jiné světské požitky.

 

Velikonoce jsou jedním ze základních křesťanských pohyblivých svátků. Ostatní pohyblivé svátky bývají odvozovány od data velikonoční neděle. Kristovo utrpení prý připadá na dobu po jarní rovnodennosti, ale současně mu musel předcházet jarní měsíční úplněk. To všechno tvoří základ, proto se Velikonoce (velikonoční neděle) slaví vždy po první neděli po 1. jarním úplňku.

 

SVATÝ TÝDEN

 

  • Květná neděle - 9.4. 2017

 

Květná neděle připadá na neděli, která je bezprostředně před Velikonocemi. Tento den bývá oslavován Kristův triumfální vjezd do Jeruzaléma. Bylo to jen pár dní před jeho umučením. V tento den si připomínáme 3 významné momenty - požehnání ratolestí s průvodem celého společenství, čtení pašijí a slavnost mše svaté.

 

  • Sazometná středa - 12.4. 2017

 

V tento den se čistí domy, aby byly náležitě připraveny na sváteční dny. Tato středa získala přídomek “sazometná” z toho důvodu, že s úklidem bývá často spojováno vymetání sazí.

 

  • Zelený čtvrtek - 13.4. 2017

 

V tento den se v dřívějších dobách jedla zelená strava (zelenina). Odtud název “zelený” čtvrtek. Na zelený čtvrtek lidé nesměli pracovat a pekli jidáše, což je zvláštně tvarované pečivo z kynutého těsta. Při večerní mši naposledy zazvonily zvony. Dle tradice zvony “odlétají do Říma” a opět se vrátí až po bílé sobotě. V tuto dobu zvony nahrazovaly řehtačky a klapačky.

 

Příště si povíme o dalších dnech, které řadíme do svatého týdne.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies