Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dieta, při které je zakázáno přijímat potraviny obsahující gluten (lepek). Ten je obsažen v obilninách jako je pšenice, ječmen nebo žito, které se používají k výrobě pečiva i mnoha jiných potravin.Ve článku nalezete seznam zakázaných potravin a také chutné recepty.

Ovesné cereálie s kiwi a jahodou

Pro koho je bezlepková dieta vhodná?

Bezlepková dieta je součástí léčby pacientů, jejichž trávicí systém není schopen zpracovat lepek (tzv. intolerance laktózy). Jedná se především o onemocnění celiakií nebo tzv. Duhringovou nemocí. Bezlepková dieta se také často používá pro léčbu dlouhodobých průjmových onemocnění.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny

Pečivo a cereální výrobky

Mouka obsahující lepek (žitná, pšeničná, ovesná, ječmenná), pečivo a chléb z mouky obsahující lepek (včetně celozrnného), műsli, cornflakes, cereálie a műsli tyčinky, které nejsou označeny jako bezlepkové.

Přílohy k pokrmům

Těstoviny a knedlíky připravené z mouky obsahující lepek. Lepek mohou obsahovat také instatní směsi jako jsou polévky, omáčky, ale i konzervy, polotovary a přídatné látky

Alkohol, káva, sladkosti

Pivo, destiláty, káva, náhražky kávy, většina sladkostí.

Bezlepková dieta – povolené potraviny

Potraviny zakázané bezlepkovou dietou lze nahradit neobilnými surovinami (například luštěninami) nebo obilninami neobsahujícími lepek (kukuřice, rýže, pohanka).

Bezlepková dieta – recepty

Připravili jsme si pro Vás několik chutných receptů, které neobsahují lepek.

Bezlepkový chléb v domácí pekárně

230 ml mléka, 200 ml vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 300 g bezlepkové směsi Mantler, 200 g kukuřičné mouky, 1,5-2 zarovnané lžičky soli, 1 zarovnaná lžička cukru nebo melasy, 2 zarovnané lžičky sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, lněné a sezamové semínko

Do nádoby umístěné v domácí pekárně dáme nejdříve tekuté ingredience, poté mouku a semínka. Do jednoho rohu sůl, do druhého rohu cukr a doprostřed droždí. Necháme promíchat a pečeme dle jednotlivého druhu domácí pekárny až do té doby, dokud se na povrchu chleba nevytvoří zlatavá kůrka.

Pudingové řezy

300 g bezlepkové mouky, 1 vejce, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 70 g másla, 10 g prášku do pečiva, špetka soli, mléko, voda

Náplň: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudingy v prášku, 3-5 vanilkových cukrů, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 žloutek

Všechny suroviny zpracujeme v misce. Z těsta vyválíme 4 tenčí placky (cca 1cm vysoké). Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme do zlatova.

Z mléka, pudingů a vanilkového cukru uvaříme puding, který necháme vychladnut. Mezitím utřeme máslo, moučkový cukr a žloutek.Tuto směs smícháme s vychladlým pudinkem.

Na upečenou placku natřeme pudinkovou směs, přiklopíme druhou plackou a zatížíme. Necháme v lednici přes noc ztuhnout, poté krájíme na kostky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies