Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je porucha paměti, intelektu a osobnosti. Většinou začíná po 60 letech věku. Projevuje se poruchami paměti, zhoršenou orientací v prostoru, problémy s řečí a psaním aj. Léčebně se Alzheimerova choroba nedá ovlivnit.
Starý pán v černé čepici

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, způsobující snížení mozkové výkonnosti. Je spjata s věkem, což znamená, že se vyskytuje hlavně u starších lidí a s přibývajícím věkem se četnost této nemoci zvyšuje.

Výskyt Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba postihuje především lidi staršího věku, ale může se vyskytnout i u mladších osob. Ve skupině 65 – ti letých je postiženo 2 – 3% populace a každých pět let se toto číslo až zdvojnásobuje. Odhaduje se, že v dnešní době trpí Alzheimerovou chorobou 17 – 25 miliónů lidí na celém světě, z toho 50 – 70 tisíc v České republice.

Příčiny vzniku Alzheimerovy choroby

Při Alzheimerově chorobě dochází k úbytku nervových buněk a v mozku nemocných vznikají bílkoviny, které jsou škodlivé. Tyto bílkoviny se ukládají uvnitř mozku nebo v okolí nervových buněk, čímž dochází k jejich poškození. Dále pak ubývá acetylcholin v mozkové tkáni, který mozek potřebuje k přenosu nervových vzruchů. Při nedostatku této látky si buňky nejsou schopny vyměňovat informace, což se projevuje zhoršováním paměti, rozvíjí se demence.

Dodnes nejsou přesné příčiny vzniku Alzheimerovy choroby známy. Existuje však několik faktorů, které riziko této nemoci zvyšují.

Faktory zvyšující riziko Alzheimerovy choroby

  • Věk
  • Hormony
  • Dědičnost
  • Časté pády a údery
  • Lidé postiženi Downovým syndromem
  • Nízký stupeň dosaženého vzdělání
  • Příjem hliníku v potravě

Příznaky Alzheimerovy choroby

Prvními příznaky Alzheimerovy choroby bývají zpravidla poruchy paměti, řeči, zhoršená orientace v prostoru a čase. Při rozvoji nemoci můžeme u člověka sledovat problémy, které mu nedovolí vykonávat běžné každodenní činnosti. Postižený není schopen číst, psát, počítat, objevují se poruchy chování, bludy a halucinace. Nemoc se postupně zhoršuje až člověk ztratí všechny schopnosti potřebné k soběstačnosti a je plně závislý na okolí.

Léčba Alzheimerovy choroby

Alzheimerovu chorobu nelze zcela vyléčit, ale včas zahájenou a vhodně zvolenou léčbou je možné oddálit propuknutí nemoci a zmírnit její příznaky. V současnosti existují léky, které zpomalují úbytek poznávacích funkcí a pomáhají zachovat schopnost zajistit si každodenní potřeby.

Léky:

  • Kognitiva – obnovují acetylcholin v mozku
  • Neuroleptika – zmírňují neklid a agresivitu
  • Hypnotika – zmírňují poruchy spánku
  • Antidepresiva – potlačují deprese
  • Anxiolytika – zmírňují úzkost

Jedinou doposud známou prevencí proti Alzheimerově chorobě je trénovaný a výkonný mozek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies