Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Alergie na potraviny

Alergie na potraviny je přecitlivělost těla na látku obsaženou v určité potravině. Projevuje se nejčastěji kopřivkou, ekzémem či dechovými potížemi. Jediným řešením je vyhýbat se potravinám, které tyto potíže způsobují.

Plátek masa se zeleninou a příborem

Potravinová alergie – jak vzniká?

Potraviny, které se vyskytují v přírodě, jsou obvykle zdraví neškodné. Potravinovou alergii způsobují především látky, které byly do potravin uměle přidány.

Alergie na potraviny – jak lze zjistit?

Po požití potraviny, na kterou máte alergii (nebo na látku v potravině obsaženou) se dostaví alergická reakce. Může jí být svědění kůže, vyrážka, otoky na těle či bolesti břicha. Na druhé straně však tyto projevy mohou být i důsledkem jiných obtíží, proto se raději poraďte s lékařem. Ten potravinovou alergii potvrdí nebo vyvrátí alergenovými testy.

Alergie na potraviny - příznaky

  • chronická rýma, zahlenění
  • kašel a dušnost, astma bronchiale
  • kožní projevy (vyrážky, kopřivka)
  • otoky na těle
  • bolesti břicha, průjem
  • nateklá oční víčka
  • zánět spojivek
  • bolesti hlavy, migréna
  • pálení sliznice úst a hrdla

Potravinovou alergii může způsobit

  • kravské mléko
  • sója
  • obiloviny
  • ořechy
  • některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata
  • ryby, korýši
  • hořčice a některé druhy koření
  • konzervanty
  • potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)

Alergická reakce může být vyvolána, přestože je jinak konkrétní druh potraviny velmi zdravý.

 

Alergie na potraviny a její nebezpečí

I když se budete hlídat, abyste se „zakázaným” látkám vyhnuli, můžete je požít i bez vašeho vědomí. Alergeny se totiž skrývají i tam, kde by jste je nečekali, např. oříšky v ovocné zmrzlině nebo sója v šunce. Potravinová alergie se může projevit i silnou anafylaktickou reakcí, která může člověka ohrozit na životě.

 

Alergie na potraviny – jak se chránit?

Kromě toho, že se budete vyhýbat „zakázaným“ potravinám, je třeba probrat s alergologem dietní opatření a nechat si předepsat léky, které v případě alergické reakce užijete.

Potravinová alergie v dětství a dospělosti

Potravinovými alergiemi trpí hlavně děti, které mají citlivější organismus. Se zvyšujícím se věkem se může alergie zmírnit, ve výjimečných případech i úplně zmizet.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.