Akné - co proti němu pomáhá?

Akné potrápilo v pubertě každého. Bohužel pro některé to pubertou neskončilo. Tito lidé bojují s nepříjemným akné někdy i celý život. Patří mezi nejčastější onemocnění kůže. Co proti němu pomáhá?

dívka s kytkou ve vlasech

 

Nevěřte všemu, co se o akné říká

 

Pokud si myslíte, že akné trápí pouze teenagery, pak jste na omylu. Dospělí se s tímto problémem také potýkají. Akné může být v dospělosti vyvoláno i špatnou péčí o pleť nebo jste si v období puberty své akné neléčili. Někdy se také může stát, že se k fyzickému problému přidá i problém psychický. Člověk s tímto onemocněním má většinou nižší seběvědomí a před ostatními se stydí. Někde jste možná i zaslechli, že se pleť vyčistí sluncem - tedy přesněji opálením. Ovšem na toto tvrzení neexistuje žádný důkaz.

 

Navíc vaší pleti spíš hrozí, že se podráždí, spálí či dříve zestárne. Pokud je kůže nadměrně vystavována slunečním paprskům, existuje i vyšší riziko vzniku rakoviny kůže. Slunce je do určité míry potřebné pro organismus, ale neovlivňuje kvalitu vaší pleti. Mytí obličeje by se nemělo podcenit, ale ani nijak přehánět. Obličej byste si měli umývat ráno a večer (2x denně). Jestliže si jej budete mýt častěji a budete se snažit být až úzkostlivě čistotní, můžete si tímto chováním akné i zhoršit. Umývejte si obličej nejlépe nedráždivým mýdlem a kůži pak jen jemně osušte. Vymačkáváním samotných pupínků si akné opravdu nevyléčíte. Akorát si na tváři vytvoříte jizvy a skvrny.

 

Rady, které vám pomohou v boji s akné

 

  • Chcete snížit podráždění pokožky a urychlit léčebný proces? Může vám k tomu pomoci aspirin a citron. V aspirinu najdete kyselinu acetosalicylovou, která umí léčit pupínky. Rozdrcený aspirin smíchejte s citronovou šťávou a naneste na postiženou oblast. Ideální je nechat tuto mast působit přes noc.
  • Také můžete vyzkoušet na postižené místo rozetřít zubní pastu. Překryjte toto místo obvazem a ráno zjistíte, že vaše pokožka zkrásněla. Lidé s citlivou pletí by pastu na pupínky používat neměli. Některé pasty mají agresivní látky, takže byste si pokožku mohli popálit.
  • Můžete vyzkoušet i namočení vaty do teplé osolené vody. Přitiskněte si ji na potřebné místo, vydržte alespoň 3 minuty a pak na pupínek naneste med. Ten umí vyčistit póry a zničit veškeré bakterie. Nechte působit asi 10 minut a pak jej smyjte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies