Afty, opary a další problémy s ústní dutinou

Dutina ústní se může stát nejen prostředkem pro přijímaní potravy, komunikaci a poskytování sexuální slasti, ale také naším prokletím a to díky několika onemocněním, jmenujme například opary či afty. Jak si s nimi poradit?

Smějící se žena se sklopenou hlavou

Afty - počátek

Projevy aft počínají řezavým a pálivým pocitem, někdy i necitlivostí v místě budoucích vřídků. Během jednoho dne se tyto malé vřídky objeví, většinou na rtu, tváři, někdy na patře a jazyku.

Afty a jejich příznaky

  • pálivá bolest na postižených místech ústní sliznice
  • jeden a více bílých či žlutých vřídků s červeným okrajem
  • může se objevit otok lymfatických uzlin na krku
  • zvýšená teplota a malátnost

Afty – dělení

Afta s velikostí do 0,5 cm

Běžné afty nepřesahují velikost 5 mm v průměru a zahojí se bez jizvy během deseti dnů. Přestože nejsou nijak závažným onemocněním, mohou dost bolet a téměř znemožnit mluvení a příjem potravy.

Afta s velikostí nad 0,5 cm

Velké afty někdy nemizí celé týdny a často po nich zůstávají jizvy.

Afta – jak často se objevují?

Afty obou typů se většinou projeví dvakrát až třikrát za rok.

Afty – co ovlivňuje vznik?

  • nedostatek vitamínu B12
  • podvýživa
  • nedostatek kyseliny listové a železa
  • citlivost na některé složky zubních past a ústních vod
  • citlivost na některé potraviny (ořechy, kyselá jídla)

Opary – prokletí do konce života

Mohlo by se zdát, že opar je pouze kosmetická vada, ale ve skutečnosti jde o vir, který nosíme v sobě a jenž jednou za čas vyrazí na povrch v podobě mokvající rány. Nikdy se ho už nezbavíme. Zajímavostí by snad mohlo být, že herpetické viry, které opary způsobují v sobě nosí 90 procent populace. Pouze u některých ovšem ohlašuje svou přítomnost tímto způsobem.

 

Opary – vnější průběh

Nejdříve se vir ohlásí svěděním a kůži, poté přejde na pálení, brnění a nakonec mokvá. Poslední fází je, že se vytvoří strup a opar se hojí.

 

 

Opary – vnitřní průběh

Viry jsou uloženy v nervové buňce, odkud se s oblibou přemisťují se do kožních buněk a nejčastěji jsou napadeny rty. Mohou se však objevit i na jiných místech, především na obličeji.

 

 

Opary – co ovlivňuje vznik?

Opar se většinou vytvoří při oslabení organismu, mensturaci a (nejen) s ní spojených hormonálních změnách, horečce, pod vlivem velkého stresu či při poruchách imunitního systému.

 

 

Opary – obecná doporučení

Máte–li opar, používejte pouze své sklenice, svůj ručník a zásadně se nelíbejte, abyste viry nepřenášeli dál.

 

 

Paradentóza a Gingivitida – když nás trápí dásně

Všeobecně se dá řici, že jde o zánětlivé nemoci spojené s dásněmi.

 

 

Paradentóza a Gingivitida – první stádium

Ničitelem jak zubů, tak dásní je zubní plak nebo spíše bakterie, které obsahuje. Zubní plak v ústní dutině ulpívá kde může a zatímco zde drží, bakterie vypouští škodlivé látky, které postupně ničí dásně. Ty jsou pak citlivé, zarudlé a mohou i krvácet. Zánět se může objevit jak u jednoho zubu, tak po celé oblasti chrupu. Tento stav zvaný zánět dásní neboli gingivitida lze ještě bez jakýchkoliv následků vyléčit

 

 

Paradentóza a Gingivitida – druhé stádium

Pokud necháme zánět dlouho neléčený, přejde v paradentózu. Vytrvalostí náporu bakterií (a nejen jich, své zuby ovlivňujeme i stravou či třeba kouřením) dojde k hlubšímu poškození, kdy se porušuje spojení zubu s kostním lůžkem i sama kost.

 

 

Paradentóza a Gingivitida – jak je poznáme?

Prvním příznakem je rozhodně zarudnutí či otoky dásní a jejich krvácení. Ty se s časem zhoršují. Paradentóza pak jde poznat podle hlavně podle zápachu z úst, nepříjemných pocitů brnění, napětí a tlaku v dásních. Mohou také hodně bolet. Jedním z nejkřiklavějších a také nejhorších příznaků jsou viklavost a změny poloh zubů.

 

 

Paradentóza a Gingivitida – prevence

Čistěte si zuby! Minimálně dvě minuty. Jakýmkoliv možným způsobem prostě musíte dostat zubní plak pryč. V případě pokročilejších stádií zvažte jiné možnosti léčení.

 

 

Opary, afty a paradentóza vs. fototerapie

 

Fototerapie a opary, afty či paradentóza – historie této léčby

Už dávno v historii bylo zjištěno, že světlo v určitých vlnových délkách může v lidském těle vyvolat rozličné pozitivní léčebné reakce. Fototerapie, což je odborný název pro léčbu světlem, je oblastí medicíny, ve které jsou pacienti léčeni světelnými paprsky.

Fototerapie a opary, afty či paradentóza – Nobelova cena

Za otce moderní fototerapie je považován dánský lékař Niels Finsen, který za svou práci získal Nobelovu cenu za medicínu. Léčil tehdy jistou formu TBC.

Fototerapie a opary či afty – jak mi může pomoci?

Při využití fototerapie dochází v organismu biostimulačnímu, analgetickému a protizánětlivému efektu. Jinak řečeno, vyrážka či podrážděné dásně méně bolí či přestanou bolet úplně a rychleji se hojí. To je zůsobeno tím, že jsou buňky jsou přirozeným způsobem stimulovány k většímu výkonu. Opary se časem už vůbec nevytvoří, dasně přestanou být citlivé a předejde se vzniku paradentózy. Afta zmizí mnohem rychleji než obyčejně a periody mezi jednotlivými výsevy se mohou prodloužit.

Opary, afty a BioOral

Opary, afty a BioOral – představení

Účinný, celosvětově ověřený lékařský přístroj, určený k bezbolestné léčbě kožních problémů, neléčeného zubního kazu, paradentózy, aft a dalších problémů v dutině ústní.

Opary, afty a BioOral – je tato metoda účinná?

Účinek světelných paprsků užších frekvenčních pásem při bio stimulaci přilákal vážný zájem odborníků již v době průkopnické studie začátkem sedmdesátých let a byl prokázán mnoha klinickými studiemi. Vzhledem k tomu, že jde o viry, ani opary ani afty nelze vyléčit úplně. Nicméně jde urychlit průběh či v případě časného zásahu úplně předejít propuknutí.

 

Opary, afty a BioOral – existují vedlejší účinky?

Fototerapeutická léčba nemá žádné vedlejší účinky, jde o přirozenou podporu organismu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies