Hipoterapie - léčba jízdou na koni

O pozitivním působení jízdy na koňském hřbetě je známo již mnoho. Kůň je vyhledávaným a oblíbeným zvířetem, který je však využíván i v oblasti terapie. Jak působí na lidské zdraví a pro koho je hipoterapie určená?

Osoba sedící na hnědém koni

Hipoterapie – léčba jízdou na koni

Kontakt člověka a koně a jeho přiznivé účinky na zdraví člověka jsou známy již dlouho. Nejde jen o jízdu v koňském sedle, ale i o poznávání světa zvířata a vzájemný kontakt. Hipoterapie je léčebná metoda, která využívá celkového působení koně na pacienta.

Hipoterapie – pro koho je?

Jízdu na koni lze doporučit všem bez rozdílu věku, ale hipoterapie je určena pro určité skupiny lidí a dětí, kterou předepisuje a vede speciální terapeut. Práci s koněm využívají různé psychoterapeutické školy. Kontakt s koněm pomáhá nejen lidem s tělesným postižením, ale také pacientům s poruchami chování nebo s neurotickými obtížemi. Úspěšně je využívána u lidí s logopedickými vadami, hyperaktivitou či poruchami učení. Na tyto skupiny klientů má jízda na koni významný psychologický dopad. Nezanedbatelná je rovněž při léčbě vadného držení těla (např. skoliózy) a pro závislé (alkoholiky, narkomany, sexuální devianty).

Působení hipoterapie

Hipoterapie je zaměřena na využití co možná nejvyššího množství smyslových podnětů přicházejících z kontaktu mezi pacientem a koněm (terapeutem). Smyslové podněty předávají podněty do centrální nervové soustavy. Rytmický pohyb na koňském hřbetu působí zvláště na koordinaci pohybů a celého organismu, ovlivňuje psychiku a může znamenat návrat k uzdravení. Hipoterapie působí pozitivně na sebevědomí, uvědomění si sebe samotného. Odbourává nedůvěru a úzkost, napomáhá komunikaci a současně tlumí agresivitu a hyperaktivitu. Do terapie se zařazuje i práce ve stáji a příprava koně pro ježdění (čištění a sedlání). Prostředí jízdárny přináší spoustu nových podnětů a impulzů. Buduje se citový vztah ke koním i lidem kolem nich. Hipoterapie je doporučována obvykle po 20 minutách 2x týdně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies