Borůvka brusnice

Borůvka brusnice (Vaccinium myrtillus) je hojně rozšířený keřík, s temně modrými plody (borůvkami). Plody a listy borůvky se často používají v lidovém léčitelství, převážně při léčbě cukrovky.

Lesní borůvky

Borůvka brusnice - Vaccinium myrtillus

Borůvka je hojně rozšířený keřík, s temně modrými plody (borůvkami). Najdeme ji především v jehličnatých lesích. V lidovém léčitelství je borůvka brusnice ( Vaccinium myrtillus ) velmi používaná. Za druhé světové války letci jedli mnoho borůvek, které jim svým vysokým obsahem vitamínu A zlepšovaly noční vidění.

Sběr a sušení borůvky brusnice

Borůvkové listy (Folium myrtilli) sbíráme od června do září, plody (Fructus myrtilli) od července do srpna. Plody se sbírají buď ručně nebo pomocí hřebenů v době plné zralosti.Plody borůvky brusnice se suší ve slabé vrstvě nejprve na slunci, pak při umělé teplotě do 60 °C v troubě nebo sušárně a dosušují se do úplného svraštění opět na slunci, aby plody neztvrdly.

Účinné látky borůvky brusnice

Plody borůvky obsahují velké množství tříslovin (až 7%), dále glykosidy, organické kyseliny, cukry a vitamín C.Listy obsahují flavonoidy, třísloviny (asi 11%), glukokininy, tanin a myrtillin.

Použití borůvky brusnice

Borůvkové listy patří mezi hlavní léčivé byliny při léčbě cukrovky, průjmu, střevního kataru a ledvinové koliky.

Zevně můžeme odvar z listů a plodů používat k výplachům a dezinfekci dutiny ústní , při zánětu dásní a ke koupelím při kožních onemocněních.

Čaj pro nemocné cukrovkou

2 lžičky řezaných listů borůvkových sušených listů vsypeme do 1/4 l vody a 10 minut povaříme. Borůvkový čaj pijeme chladný, maximálně 2 šálky denně. Čaj poslouží místo insulinu při slabé cukrovce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies