Filcky neboli muňky

Filcka neboli muňka je světle zbarvená, několik milimetrů dlouhá veš, která denně saje krev. Vyskytuje se na ochlupených místech těla, obzvlášť potom na genitáliích. Jsou případy, kdy se filcky objevily na prsou, v podpaží, vousech, obočí nebo řasách.
Detail vši

Jak poznáte filcky?

Po pokousání muňkami, vznikne svědění a může se objevit i malá vyrážka. Pro filcky jsou typické namodralé několik, centimetrů velké skvrny. Veš muňku nikdy nenajdete ve vlasech, jelikož je pro ni lidský vlas tenký a neudrží se na něm. Tedy, pokud najdete veš od obočí směrem dolů, tak je to filcka.

Peduculosis pubis

Onemocnění fickami (peduculosis pubis) se řadí mezi pohlavní choroby, jelikož k němu ve většině případech dochází při pohlavním styku. Zdrojem nákazy může být také sdílení oblečení, ložního prádla aj.

Filcky a příznaky

  • škrábance
  • ekzémy
  • strupy
  • drobné krvácení
  • hnisání
  • modré skvrny

Filcky a léčba

Onemocnění filckami není nijak závažné a neohrožuje život. Lékař Vám předepíše přípravky, které muňky i jejich vajíčka zničí. Důležité je, aby se léčil i Váš partner, členi domácnosti nebo spolubydlící.

Filcky a prevence

Prevence proti filckám spočívá v řádné hygieně a v odpovědném výběru partnera.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies