5 tipů proti špatné náladě

V médiích v posledních dnech proběhla zpráva, že v tomto týdnu prožíváme nejdepresivnější stavy z celého roku. Nejdepresivnějším dnem roku 2015 bylo stanoveno pondělí 19. ledna. Povánoční atmosféra je pryč a přichází tzv. “mrtvé období”. Většinou na nás doléhá počasí, dluhy nebo naopak větší šetření a předsevzetí, ve kterých většina z nás selhává. K nejčastějším předsevzetím patří různé diety, které si nastavujeme často tak, že není v našich silách je splnit. Člověk je prostě unaven vším. Dny jsou stále krátké, sluníčko vysvitne jen občas a my podléháme depresivním stavům. Chcete vědět, jak zahnat pochmurné lednové období?

Smějící se miminko

Přestat očekávat

Držíte nějakou novoroční dietu a nedaří se vám tak, jak byste si přáli? S odvykáním kouření si taky nevíte rady? Stop! Uklidněte mysl a začněte myslet pozitivně. Pokud se vám nedaří tak, jak jste si slíbili při novoročních předsevzetích, nevěště hlavu. Přestaňte očekávat a věřit v zázraky. Pokud se vám doopravdy nechce, “netlačte na pilu”. Uvědomte si, co v životě už máte a co jste již získali. Jste živi a zdrávi? Co potřebujete dalšího k životu? Pokud jste zdraví, máte ještě oba rodiče, popřípadě vlastní děti, buďte za to rádi. To ostatní přijde samo a  pokud přiložíte ruku k dílu, budete velmi mile překvapeni. Nalezněte klid v duši a uvědomte si to, co již máte a ne to, co vám stále chybí.

Správný životní styl

Častým spouštěčem depresí je nedostatek serotoninu. Vyjmenujeme si několik zásad, které když budete dodržovat, zvýšíte tím jeho produkci a tím pádem i dobrou náladu. Odpočíváte dostatečně? Věnujte svému tělu alespoň sedm hodin spánku denně a odměna vás nemine. Zlepší se vám nálada, popřípadě pleť. Mnohdy nenáviděné cvičené zbavuje pocitů prázdnoty. Krátké denní cvičení s vámi udělá zázraky. Pokud vám zdravotní stav nedovoluje věnovat se naplno cvičení, zkuste aspoň denní procházky na čerstvém vzduchu. Vyvážený jídelníček a příjem zdravých tuků zvyšuje vaši imunitu. Jezte dostatek potravin bohaté na tryptofan, z něhož se serotonin tvoří. Pokud doplníte vitamíny skupiny B, začnou se s vámi dít přímo zázraky. Nezapomínejte ani na hořčík a vápník. Hořčík naleznete v ořeších a mléčné výrobky vám dodají vápník. Zkuste se vyhýbat velkému množství alkoholu, kofeinu a cukru. A pokud vysvitne sluníčko a ustoupí smogová situace, utíkejte ven a běžte načerpat energii z paprsků.

Láska

Nejlepším receptem na zimní chmury je láska. Kdo má to štěstí a žije v partnerství, může se věnovat v těchto dnech ještě více svému partnerovi. Milujte se, povídejte si a odpočívejte. Společné intimní chvilky utužují váš vztah a zlepšují náladu vám oběma. Pokud nežijete ve svazku a jste single, nezoufejte. Styky s přáteli nebo rodinou zvyšují taky dávku serotoninu v těle. Snažte se být ve společnosti lidí, kteří jsou vašemu srdci nejblíže. Společnými silami můžete překonat špatnou náladu. Smích tady bezesporu nesmí chybět.

Hudba

I hudba může být lékem na bolavou dušičku. Pusťte si svou oblíbenou kapelu, písničku, která ve vás vzbuzuje pozitivní emoce a třeba i vzpomínky. Zavzpomínejte na léto, na dovolenou či na grilování s přáteli. Pokud si u poslechu své oblíbené muziky i zatančíte, nic tím nezkazíte, ba naopak prospějete svému zdraví. Nezapomeňte se u toho také usmívat. Uvidíte, bude vám lépe.

Rozmazlování se

Na každého z nás někdy dolehne splín. Viníkem může být špatné počasí nebo osobní problémy. Zkuste mu však nepodléhat a předejít mu. Milujete kávu nebo dobré jídlo? Zajděte si do své oblíbené kavárny, objednejte si šálek výborné kávičky, potichu pozorujte okolí a nasávejte atmosféru a šum. Přečtěte si noviny nebo oblíbenou knihu. Zkuste přijít na jiné myšlenky a odpočívat. Vyzkoušejte nějakou masáž. Dnes si již můžete vybrat z obrovského množství masáží. Kupte si nové boty nebo cokoliv, co už dlouho odkládáte, jednoduše si udělejte radost. Rozmazlujte se, aspoň trošku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies