4 mýty o opalování

Opalování není tak zdravé, jak si myslíte. Vaše pokožka si zaslouží kvalitní péči a ochranu. Při opalování vám hrozí vznik nehezkých pigmentových skvrn, pokožka se bude vysoušet a také bude stárnout rychleji. Kterým chybám byste se měli vyhnout?

Opalování - nejčastější mýty

 

Mýtus č. 1 - Musíme se chránit pouze před UVB zářením.

 

Mnohem škodlivější a tudíž nebezpečnější je UVA záření. Když už si vybíráte přípravky na opalování, volte raději takové, které chrání jak před UVB, tak i před UVA zářením. Když se před UVB zářením dostatečně neochráníme, naše pokožka zrudne, spálí se a mohou vzniknout i puchýře.

 

Když se nechráníme proti UVA záření, výsledky nejsou patrné ihned. Projeví se později - po několika letech. UVA záření poškozuje naši pleť, proniká do hloubky a tam naruší pleťové buňky. To je ten důvod, proč se někomu vytvoří vrásky dříve. Je také prokázáno, že UVA záření je jedním z hlavních faktorů, kteří přispívají ke vzniku rakoviny kůže.

 

Mýtus č. 2 - Na obličej se používá stejný faktor jako na tělo.

 

Bohužel to není tak úplně pravda. Obličej je mnohem více citlivější, proto potřebuje důkladnější péči. Ve vodě si rychleji spálíte obličej, takže na něj vždy používejte minimálně faktor 30. Když nejste ve vodě, chraňte svůj obličej slunečními brýlemi, kloboukem či kšiltovkou.

 

Mýtus č. 3 - Nejlépe se opálím na poledním slunci.

 

Od 11 do 15 hodin byste se vždy měli ukrýt někam do stínu, pryč od nebezpečných slunečních paprsků. Schválně jsme napsali “nebezpečných”, neboť v tuto dobu se neopálíte. Spíše se pořádně spálíte a za to vám vaše pokožka, která nabere červený odstín, určitě nepoděkuje.

 

Mýtus č. 4 - Když jsem ve stínu či ukrytá pod slunečníkem, nemusím se chránit opalovacím krémem. Spálit se můžu jedině na slunci.

 

Opět špatně. Zaručeně se na to nemůžete spolehnout. UV záření proniká i skrz slunečníky. Záření k vám pronikne i odrazem od betonu, písku či jiného materiálu. Proto svou pokožku chraňte ve stínu i ve vodě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies