Sportovní aerobik

Sportovní aerobik oficiálně přísluší pod Mezinárodní gymnastickou federaci (FIG). V závodě sportovec předvádí soutěžní sestavu za doprovodu hudby. Jedná se o aerobní až anaerobní cvičení modelující postavu.

Žena cvičící na podlaze

Historie sportovního aerobiku

První autor aerobních cvičení americký armádní lékař Kenneth Cooper, u svých vojáků kladl důraz spíše na kardiovaskulární cvičení než na klasické posilování. Od roku 1968 se Cooperovy metody zdokonalovaly, ale teprve koncem 80. let 20. století se aerobik stal mezinárodní soutěžní disciplínou pro muže i ženy.

 

Tento sport si získal velkou oblibu nejprve v USA a pak v Evropě a v Brazílii, jejíž sportovci excelují v individuálních, párových i týmových soutěžích.

 

 

První mistrovství světa pod záštitou FIG se konalo v Paříži v roce 1995 a účastnilo se jej 34 států. Starší tradici mají soutěže ANAC a FISAF, pod kterou soutěží i ČR. Česká republika zaujímá přední místo, protože každoročně ze soutěží FISAF – MS vozí nejcennější medaile.

 

Soutěž ve sportovním aerobiku

Na dynamický hudební doprovod podle vlastního výběru cvičí soutěžící 1 minutu 45 sekund trvající sestavu, která vyžaduje sílu statickou i dynamickou, pohyblivost a dobrou koordinaci. Sestava musí obsahovat 12 prvků, minimálně jeden z určených čtyř skupin. Hudba a choreografie musí začínat i končit ve stejný okamžik. Sportovec se musí pohybovat v souladu s hudbou po celé soutěžní ploše. Originální výraz a intenzivní aerobní vazby dělají z této disciplíny zajímavou podívanou. Soutěžící musí být starší 18 let.

 

Kategorie ve sportovním aerobiku

Jednotlivci (muži a ženy), páry, trojice a šestičlenná družstva. Písmeno A značí jednotlivce, B pak páry a družstva.

Technika sportovního aerobiku

Sestava musí obsahovat základní aerobní pohyby, jako jsou kopy, výpady, chůzi a běh, střídavé přednožování a skoky, stejně jako další prvky určené obtížnosti. Prvky se dělí do skupin:

Dynamická síla

Kliky jednoruč i obouruč, volné pády, kroužení, Wenson apod.

Statická síla

Hlavně podpory prosté i smíšené.

Rovnováha

Výdrž v určité pozici.

Skoky

Skoky odrazem jednonož i snožmo (roznožmo, schylmo, s obraty, nůžky).

Pohyblivost

Cviky s velkým rozsahem, a to jako polohy (provazy), i v dynamickém provedení.

Vybavení při soutěži ve sportovním aerobiku

Dres

Striktně předepsaný - pro ženy přiléhavý jednodílný, doplněný punčochami v tělové barvě, pro muže jednodílný či dvoudílný.

Boty

Musí být pružné, poskytovat pevnou oporu a absorbovat nárazy. Nejčastěji jsou bílé, i kdyžto pravidla nepředepisují.

Profil sportovce

Sportovci jsou vytrvalí, silní a ohební, mají perfektní smysl pro rytmus a skvělou koordinaci. Základem tréninku jsou cviky na kardiovaskulární bázi, doplňkem je posilování všech svalových skupin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies