Darování krve

Darování krve je proces, při kterém je dárci odebrána krev pro účely medicíny, nejčastěji pro krevní transfúzi. Odběr krve se provádí v transfuzních stanicích či jiných zdravotních zařízeních.
Ruce držící balíček krve

Během odběru krve se ve většině případech odebírá 450 ml krve. Můžou být ale odebrány jen některé krevní složky jako je krevní plazma, bílé krvinky, krevní destičky aj. Více o krevních testech naleznete zde...


Darování krve je možné buď zadarmo nebo za úplatu.

Darování krve – podmínky

Člověk, který se rozhodne k darování krve, musí být nejen zdravotně způsobilý, ale jeho věk se musí pohybovat mezi 18 – 65 lety a hmotnost musí být větší než 50 kilogramů.


Další podmínkou pro darování krve je dodržení správného jídelníčku. 16 – 24 hodin před odběrem krve nesmíte konzumovat alkohol, tučná a kořeněná jídla, čokoládu, ořechy, mléčné výrobky.


V České republice mohou muži darovat krev 4 x ročně a ženy jen 3 x ročně. Pokud však darujete jen určité složky krve, je její darování možné častěji.

Darování krve – výhody pro dárce

Dárce, který krev daruje zdarma, má ze zákona právo na den pracovního volna s plnou úhradou mzdy. V případě, že je dárce v transfuzní stanici odmítnut, placené volno mu nebude poskytnuto na celou pracovní dobu, ale jen na dobu potřebnou pro návrat do zaměstnání. Informace o docházkových systémech naleznete zde...


Dárce krve má dále možnost snížení základu daně z příjmu při ročním zúčtování o 2 000 Kč za každý odběr.


Další odměnou je příspěvek na občerstvení nebo stravu na místě odběru. Zdravotní pojišťovny také odměňují dárce krve různými dárky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies