Dracéna, dračinec – Dracaena

Dracény jsou oblíbené běžně dostupné pokojové rostliny v mnoha druzích a barevných variacích. Svůj domov mají v tropech Afriky, Asie a na Kanárských ostrovech. Dracény vytvářejí dřevitý kmínek tak, že odumírají listy ze spodní části.
Rostlina zvaná dracaena

Dracéna, dračinec – Dracaena

Dracény jsou oblíbené běžně dostupné pokojové rostliny v mnoha druzích a barevných variacích. Dracény vytvářejí dřevitý kmínek tak, že odumírají listy ze spodní části. Svůj domov mají v tropech Afriky, Asie a na Kanárských ostrovech.

Umístění

Dračincům vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být na přímém slunci. Spokojí se s místem v polostínu.

Teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Zálivka

Zálivka je od jara do podzimu velmi hojná, v zimě mírná. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá.

Vzdušná vlhkost

Dračince mají rády vlhko, proto v letních parnech rostliny jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Přesazování

Protože dračince rostou pomalu, přesazují se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých, ale nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení

Dračince se množí vrcholovými nebo stonkovými řízky bez vrcholu, které zakořeňují v malých květináčích (na konci března). Nevýhodou tohoto množení je malý počet takto získaných rostlin. Bohužel není obvyklé, aby tyto druhy v pokojových podmínkách kvetly a mohly se množit semenem. Spodní teplota musí být vysoká (alespoň 22°C).

Choroby

Hnědé špičky a žluté okraje listů
Nejčastější příčinou je suchý vzduch. Převážná většina dracén totiž potřebuje dostatečně vlhký vzduch. Další příčinou může být také chladný průvan a nebo suchý substrát.
Listy mají hnědé okraje a jsou zkroucené
Příčinou je téměř vždy příliš nízká teplota. Tyto příznaky se brzy objevují u dracén, které jsou velmi choulostivé. Žloutnutí spodních listů
Pokud žloutnutí spodní strany listů postupuje pomalu, je to přirozený proces stárnutí listů. Listy mají omezenou životnost pouze na 2 roky a pak odumírají.
Hnědé skvrny na listech
Příčinou bývá nedostatek vody.
Uhynutí rostliny
Příčinou mohou být 2 základní faktory
1)příliš mnoho vody během zimního období
2) pěstování rostliny při nízké teplotě
Vybělené suché skvrny, které se objeví na listech

Příčinou je příliš mnoho slunce. Rostlinu zachráníte, pokud ji přemístíte na světlé místo s přistíněním před přímými slunečními paprsky.

Druhy dracén

Dracaena congesta
Dracaena draco
Dracaena sanderiana
Dracaena deremensis 'Warneckii'
Dracaena marginata 'Tricolor'
Dracaena glauca
Dracaena fragrans 'Maddangeana'
Dracaena godseffiana
Dracaena reflexa 'Song of India'
Dracaena surculosa 'Florida Beauty'
Dracaena fragrans

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies